ALL IN מטבחים | הפרקטיקה בעיצוב המטבח

מתכננים מטבח חדש? רגע לפני שאתם נאבדים בין המגוון הרב של החומרים, הצבעים והמוצרים שיש לזירה הזאת להציע, ערכנו עבורכם מדריך לעיצוב מטבחים. כתבה ראשונה בסדרה, והפעם: הפרקטיקה של המטבח

ידוע לכל שהמטבח הוא לב ליבו של הבית, ואחד החדרים המורכבים ביותר לעיצוב. בסדרת הכתבות הבאה, נעסוק בכל הקשור לעיצוב מטבחים – מהנדסת האנוש והפרקטיקה ועד לאחרון הפרטים העיצוביים. כדי להעניק לכם את מיטב העצות, גם גייסנו לשורותינו את השף המצליח חיים כהן ששמח לתרום מניסיונו העשיר בתחום.

מטבח מאוכלס

בלורן

המדריך השלם לעיצוב מטבחים

תכנון המטבח

הרבה אנשים שניגשים לפרויקט של עיצוב מטבח, מדברים על מטבח פתוח או סגור, כפרי או מודרני – אך אלו לא השאלות הראשונות שיש לשאול. מטבח הוא אחד החדרים השימושיים ביותר בבית, ועל כן תשומת הלב הראשונית צריכה להיות מוקדשת לתכנון המטבח מבחינה פרקטית.

הפרקטיקה של עיצוב מטבחים מתחילה ונגמרת בשתי מילים: הנדסת אנוש. הנדסת האנוש במטבח משפיעה על שלושה דברים עיקריים: צורת העבודה, ניצול השטח, ותוואי התנועה.
נהוג לחלק את המטבח לחמישה אזורים: בישול, אפיה, מזון, כלים וניקיון. תכנון מיקומם של כל אחד מהאזורים נקבע בהתאם להרגלי העבודה במטבח, ותוך התאמה לאנשים שפועלים בו. לאנשים ימניים, למשל, יהיה נוח לעבוד עם  כיוון השעון, בעוד ששמאליים יעדיפו למקם את האלמנטים השונים בכיוון ההפוך. כעת נסקור את האזורים השונים, ונראה כיצד יש לטפל בהם.

מטבח בעיצוב מיוחד

מטבחי next125. מותג הפרמיום של Schuller גרמניה

המדריך השלם לעיצוב מטבחים
מטבח אבן קיסר מעץ

מטבח: אבן קיסר

אבן קיסר

בישול ואפייה

הבישול והאפייה מחייבים משטח עבודה נוח, כאשר רוחב אופטימאלי למשטח עבודה הוא 90 ס"מ. כמו כן יש לדאוג לתכנון נכון של סביבת הכיריים. רצוי לייעד מגירה רחבה בקרבת הכיריים שתשמש לכלי עזר, וכן לדאוג למגירת סירים מחולקת. באופן דומה, מומלץ להקצות מגירה ייעודית לתבלינים. למגשי האפייה, מומלצת דרך אחסון אנכית החוסכת מקום. כמו כן מומלץ לתכנן משטח מותאם להנחת תבניות חמות.

גם את המזווה יש לתכנן כך שיהיה ניתן למצוא בקלות את הפרודוקטים הנדרשים ובדרך זו ניתן גם לבדוק את המלאי, למנוע כפילויות ברכישת מוצרים או לגלות חוסרים.

עיצוב מטבח

אביזרים: גורניה

קרדיט-המדריך השלם לעיצוב מטבחים | והפעם: מכשירי החשמל במטבח
צילום: אלעד גונן | עיצוב: ליעד יוסף

אחסון כלים

בעיצוב מטבח ובתכנון האלמנטים השונים בו, ברור שהכלים שנועדים לשימוש יומיומי צריכים להיות בהישג יד נוח בתחומי אזור העבודה, בגובה מתאים וקרוב למדיח הכלים. כלים ששימושם תקופתי עדיך למקם בארונות עליונים הנסגרים ונפתחים על ידי קלפות נוחות ובטוחות לשימוש. מגירת מדרגה שמתוכננת בתחתית הארונות הגבוהים, תשמש כמקום נוסף לאחסון וגם ניתן להסתייע בה להגיע למקומות גבוהים או לאפשר לילדים להשתתף במלאכת בישול ואפיית עוגיות.

אחסון כלים במטבח

פרזול דיקסון

המדריך השלם לעיצוב מטבחים
המדריך השלם לעיצוב מטבחים - סדרת כתבות
מטבח שחור

מטבחי דקל

מטבחי דקל

אחסון חומרי ניקוי

בעיצוב מטבח חדש יש לתת את הדעת גם לאחסון של חומרי הניקוי. בדומה לשאר הפריטים במטבח, גם את חומרי הניקוי מומלץ לאחסן במגירות. החל במגירה רחבה המותאמת למבנה שמתחת לכיור, מתחתיה מגירות נרחבות וגבוהות לאחסון פחי אשפה ומכלי חומרי ניקוי, מגירות עם חזית גבוהה מתאימות לבקבוקים ומשטחי חיתוך.

שטחי אחסון נוספים

עדיך לבחור במגירות רחבות, שכן מגירה רחב אחת מאפשר נפח אחסון הגדול ב- 18% מזה שמציעות שתי מגירות צרות. מה גם שבדרך זו נחסכת עלות של מגירה נוספת. מגירות עם דפנות גבוהות, מוסיפות כ- 50% מקום אחסון. עומק המגירה, אם כמובן כולה נשלפת החוצה, משפיע על כמות אחסון יעילה.

בחלק מהמגירות הגבוהות, ניתן להוסיף מגירות פנימיות נסתרות המכפילות את שטח האחסון ובמקביל, לא משנות את המראה האחיד של חזית המטבח. המגירות מהוות פתרון אידיאלי לבעייתה הפינות, שימוש במגירות הנמצאות ביחס של 90 מעלות, למעשה מבטל את בעיית הפינה.

מטבח שחור לבן

בלורן

המדריך השלם לעיצוב מטבחים
המדריך השלם לעיצוב מטבחים - סדרת כתבות
מטבח שחור

שיש אבן קיסר

המדריך השלם לעיצוב מטבחים
המדריך השלם לעיצוב מטבחים - סדרת כתבות

דבר השף חיים כהן

כאשר מעצבים מטבח, מומלץ לא לחשוב עליו כעל מוזיאון. המטבח נועד לעבודה, ולכן יש להתייחס קודם כל לגודלו של השטח המיועד לעבודה. שטח זה צריך להיות ברוחב מוטת הכנפיים של מי שמיועד לעבוד במטבח. מעשית, הטבח בבית פורש את ידיו לצדדים ומסתובב סביב עצמו כמו מחוגה, בתוך המעגל הדמיוני המסומן סביבו, צריכים להיכלל כל האלמנטים הדרושים לבישול, כמו הכיריים והכיור. ואם מדברים על כיור, לא אחת נתקלתי בכיור קטן ששולב במשטח העבודה שעל האי. מניסיון, לא נוח לעבוד עם כיור כזה, והוא רק גוזל משטח העבודה, ההגשה וההאכלה.

עזרה בכתיבת הכתבה: רונית אילון סמנכ"ל שיווק בלורן

כסאות בר מעץ

מטבח כץ נגרים

המדריך השלם לעיצוב מטבחים
ה

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

מטבח כץ נגרים

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...