מכירים את הביטוי "הסנדלר הולך יחף"? הוא תקף גם לרוב משרדי האדריכלים בארץ. אלה מאובזרים ברהיטי איקאה לבנים, תקרה פריקה וקירות חשופים. אבל למה זה צריך להיות כך? הרי החלל המעוצב במשרד האדריכלות אליו אנחנו מגיעים לפגישה, מהווה בעצם חלון ראווה ליכולת החברה לעצב חללים מקוריים, יפים ומוקפדים. בנוסף, כל משרד הוא כרטיס הביקור של החברה והוא זה שמשרה את הרושם הראשוני על הלקוח – בין אם מדובר במשרד עיצוב או בכל משרד אחר. אז כיצד מתרחש תהליך תכנון משרד? אילו שיקולים יש לקחת בחשבון? קבלו כמה טיפים ועצות לפני שאתם מתחילים:
בשלב הראשון: מגבשים את הפרוגרמה
סוף מעשה במחשבה תחילה – ולכן שלב זה דורש יותר מחשבה ופחות פעולה. יש להכין רשימה של כל בעלי התפקידים בחברה על פי חלוקה למחלקות או לקשרי עבודה. יש לקחת בחשבון שיקולים של מעמד, מסורת משרדית ופרקטיקה כשבאים לתכנן: מי יזכה במשרד פרטי? מי יחלוק משרד? והאם יש אזור של אופן ספייס? למי דרושה פרטיות? מי זקוק לשקט? מי מקבל לקוחות? מי ירוויח מישיבה משותפת?
לאחר מכן, יש להתכוונן על הפונקציות הדרושות לתפקוד המשרד – כגון קבלה, חדר ישיבות, חדר שרתים, ארכיון וכדומה. תכנון נכון מנסה לדייק את האפיון הדרוש לכל פונקציה: מה השטח שנקצה לאזור הכניסה והקבלה? מה השימוש שיעשה בחדר הישיבות, וכמה אנשים הוא נדרש להכיל? האם הוא ימוקם בכניסה או בחלקו הפנימי והפרטי של המשרד? האם יהיה מטבחון? האם יהיה אזור לאכילה משותפת? לאחר שעניתם על כל השאלות הללו, תוכלו לבנות תכנון מדויק יותר של המשרד.
משרדי ביטמנטק ישראל. עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
בשלב השני: חושבים על קונספט
שלב זה הולך יד ביד עם השלב הראשון, ובו אנו לוקחים את הפונקציות של המשרד ומחברים אותן עם מחשבות עיצוביות, כלומר מה אנחנו רוצים לשדר כחלק מהשיקולים שלנו. לדוגמא: משרד עורכי דין קלאסי יעדיף חלוקה למשרדים פרטיים ועיצוב ספון בחיפויי עץ, משרד היי-טק יעדיף ישיבה בחלל אופן ספייס ושימוש בריהוט קליל וצבעוני, משרדים יצירתיים אוהבים מראה תעשייתי מחוספס של לופט וכדומה.
הפנים של המשרד הם אזור הקבלה, ההמתנה וחדר הישיבות, ולרוב הם ממוקמים בסמוך לכניסה – לכן נשתדל להשקיע בהם את המרב שכן הרושם הראשוני הוא הקובע.
משרדי ביטמנטק ישראל. עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
בשלב השלישי: מתכננים תכנית העמדה
בשלב זה אנחנו מחלקים את החלל הנתון על פי הפרוגרמה שנקבעה. בחלוקת התכנית, המשאב היקר ביותר הוא החלונות, משום שמשרד ללא חלון אינו נעים לעבודה ומתאים יותר לאחסון, או כחדר שרתים. במידת האפשר, מקצב החלונות בקירות מסך יקבעו לנו את מיקום הקירות המפרידים בין החדרים השונים. נשתדל למקם את חללי העבודה הגדולים והמשותפים באופן שימלאו את האזורים הפנימיים מצד אחד, וגם יהנו מגישה לחלונות מהצד השני. לעומת זאת, מנהלים ומנכ"לים ישמחו לקבל את המשרד הפינתי, זה שנהנה משני כיווני חלונות.
לאחר מכן נבחן את אופי הישיבה הפנימי בחללים שהוקצו, כאשר במקרה של חלוקה למשרדים תמיד נעדיף את הסידור בו העובד יושב כשפניו לדלת הכניסה.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
באזור האופן ספייס נחליט האם יש מחיצות אקוסטיות בין עמדות העבודה, כמו בקיוביקל הידוע והמוכר, או שהולכים על ישיבה יותר חברתית בה העובדים יושבים פנים מול פנים במרכז החדר ולא מסביב להיקפו.
מטבחון או חדר אוכל? כיום נהוג לאפשר מקום ישיבה לאכילה משותפת של העובדים. מומלץ להימנע מישיבה מול בר הפונה לקיר, אלא לבנות שולחן משותף אשר מעודד שיחה וחברות בין העובדים.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
בשלב הרביעי: מגבשים את העיצוב
אנו מבלים בעבודה את רוב שעות הערות שלנו, ולכן, הגיוני שסביבת עבודה נעימה תעלה את התפוקה של העובד ותעזור ליצור תחושת נאמנות לחברה. חברות וארגונים בהם טרחו והשקיעו ברווחת העובדים עודדו השקעה ונתינה חזרה למעסיק. אז איך עושים את זה? ניתן להתאים את העיצוב לתקציב שיש בידינו, אך החשוב ביותר הוא מתן תשומת הלב לפרטים הקטנים, שכן הם אלו שיוצרים את התחושה הנעימה אותה אנו רוצים לקבל. מומלץ להיעזר במעצב פנים, שכן מעצב טוב יידע להתאים את התכנון לתקציב ולהוציא ממנו את המרב.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
ועכשיו לתכל'ס – כמה זה עולה?
כל פריט מדורג כך: $ – תקציב נמוך, $$ – תקציב בינוני, $$$ – תקציב גבוה
תקרה
התקרה הרווחת ביותר היא תקרה אקוסטית פריקה עם תאורת פלורסנט בגודל 60X60 ס"מ. אלו שאינם בעלי מקצוע ממעיטים בחשיבות התקרה וזו טעות נפוצה. כמעט כל שינוי או חריגה מהתקרה הפשוטה ישדרג משמעותית את תחושת המשרד, החל באריחים יותר מעניינים ואיכותיים, דרך תיקרה חשופה ועד לתקרת גבס באזורים החשובים.
$ – גם אם התקציב נמוך, שדרגו את אריחי התקרה הפריקה לאריחים חסרי טקסטורה, שנראים חלקים יותר. ההבדל בעלות קטן, והרושם שנוצר הרבה יותר איכותי. הדגשתו של גריד הקונסטרוקציה על ידי צביעתו באפור כהה ייתן רושם רב בעלות קטנה יחסית.
$$ – למראה תעשייתי, נהוג להשאיר את התקרה על כל המערכות שבה חשופה. אפשר "להשקיט" את העומס של האלמנטים על ידי צביעה שלהם בצבע אחיד (לבן, אפור או שחור).
$$$ – גופי תאורה נותנים את הטון לחלל, והם יבדילו בין מראה איכותי ויוקרתי לבין מראה פשוט. העלות של התאורה גבוהה (גם אם מדובר בתאורה בסיסית), כך שמומלץ לשדרגה רק במקרים שיש לנו תקציב. בכל מקרה מומלץ לשדרג את התאורה באזור היחצ"נות שלנו (קבלה, המתנה וחדר ישיבות).
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שגיא לייבמן
רצפה
בעזרת הרצפה ניתן להגדיר אזורים שונים, ליצור בידול בין מעבר לאזור עבודה ולתת את הטון העיצובי לחלל. בעזרת מקוריות ניתן להשיג אפקטים מרשימים בעלויות שאינן גבוהות יחסית.
$ – למרות כל ההבטחות על שטיחים מחומרים דוחי כתמים ואריחים מתחלפים, שטיחים נוטים להתבלות מהר יחסית, ותמיד יראו פחות טוב מאשר רצפת למינציה זולה ופשוטה.
$$ – PVC לרוב משמש כריצוף לחדרי אחסון ומעבדות, אך יש כיום דוגמאות צבעוניות שיכולות לשמח כל חלל אם משתמשים בהן כראוי.
$$$ – לבעלי תקציב מומלץ פרקט תלת שכבתי או בטון אדריכלי, שמגיע היום בצבעים וגמרים שונים והוא גם עמיד וגם יפה.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
קירות
$ – אפשר להגיע לתוצאות יפות בעזרת צביעה של קירות, טפטים ומדבקות קיר.
$$ – פתיחת חלונות זכוכית קבועה יעזרו להעביר אור טבעי לחללים הפנימיים, ויוסיפו למראה של המסדרונות.
$$$ – חיפויי עץ, בטון או פרטים בחיתוך לייזר ייצרו חוויה מעניינת ושונה בחלל.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
עיצוב: שירלי נחמנה תחת משרד נירה רייכמן אדריכלים בע"מ, צילום: שירלי נחמנה
דלתות
$ – דלתות פשוטות לבנות יראו טוב על רקע של קיר בגוון אחר (שאינו לבן), החל מאפשרות של אפור בהיר וסולידי ועד לבחירות נועזות יותר של צבעים חזקים.
$$ – דלתות זכוכית עוזרות להעביר אור מהחלונות שבחדרים אל המסדרון הפנימי, ובכך חוסכות בהוצאות התאורה ונותנות הרגשה נעימה.
$$$ – דלתות בנגרות מיוחדת יתנו מראה יוקרתי ועל זמני לחלל.
עיצוב: שירלי נחמנה תחת משרד נירה רייכמן אדריכלים בע"מ, צילום: שירלי נחמנה
עיצוב: שירלי נחמנה תחת משרד נירה רייכמן אדריכלים בע"מ, צילום: שירלי נחמנה
עיצוב: שירלי נחמנה תחת משרד נירה רייכמן אדריכלים בע"מ, צילום: שירלי נחמנה
עמדות עבודה
$ – למראה צעיר, לכו על עמדות פשוטות וזולות בגוון לבן, שאפשר לקנות בכל חנות לריהוט משרדי. בכל מקרה, מומלץ לא לבחור כלל בפורמייקה דמוית פורניר, מכיוון שיש לה מראה זול והיא נפוצה בעיקר בצבא.
$$ – ניתן ליצור עמדות עבודה על ידי שילוב בין רגליים פשוטות ומשטח קצת יותר מתוחכם. יש כיום פורמייקה עם טקסטורות של בד או בטון שנראות יפה.
$$$ – עמדות יוקרתיות מפורניר או שידרוג של פירזול העמדות יעניקו מראה יוקרתי לכל חלל. מומלץ להימנע מעמדות עבודה מזכוכית, כי לרוב מגע הזכוכית אינו נעים.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
צמחיה
צמחיה משדרגת כל חלל – אפילו בבית כדאי לדגול במדיניות של "עציץ לכל חדר", ולכן גם במשרד.
$ – עציצים פשוטים תמיד יעשו את העבודה, רק יש לוודא שהם מקבלים השקיה באופן שוטף כי לעציץ נבול יש מראה עצוב.
$$ – דשא סינטטי יכול לשדרג כל חלל וליצור אשליה של גינה נעימה. הקפידו לבדוק את תקן העמידות שלו לאש.
$$$ – מערכת של אדניות עם השקיה אוטומטית או קיר ורטיקלי ירוק יעשו רושם שלא ימחה בקלות.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שירן כרמל
אמנות
"אמנות או נמות" – אחד מסממני התרבות שלנו, וחובה בכל משרד. ולא, הכוונה איננה לעבודות האמנות של הילדים מהגן.
$ – אם אין תקציב גדול, אפשר למצוא אמנות באתרים של פוסטרים, שאמנם דורשים שעות של נבירה אך יכולים לתת מענה פשוט ויעיל.
$$ – אמנות מקומית של אמנים צעירים ומתחילים.
$$$ – אמנות המותאמת למראה ולאווירה הרצויה לכם במשרד. תוכלו להיעזר במשרדי אוצרות המתמחים בכך כדי לקבל את האפקט הנכון.
עיצוב: שירלי נחמנה, צילום: שגיא לייבמן
553