אין הרבה מה לעשות בו, בדרך כלל חולפים על פניו במהירות, ואם משתהים בו, הרי זה לצורך איתור דייר, תיבה או המתנה קצרה. ובכל זאת, לובי הוא מבואת הכניסה לבניין, הרושם הראשוני של הדירות והמשרדים הנכללים בו. לכאורה אין צורך להשקיע בו יתר על המידה, אבל למעשה בחלק מהבניינים מוקדש ללובי מיטב העיצוב, לעיתים אפילו חמים ומושקע יותר מהדירות שמעליו. כל שנותר לעשות, הוא לצוות לכל אחד מהם שומר למשמר.
אמורפיות מעצימה
הרצון לחוויה צבעונית, אמורפית ולא שגרתית ויצירת תחושה שהגעת הביתה, אך לבית שהוא אחר, בעל אפיון רענן הלוקח את המבקר לעולם של אגדות וטקסטורות – הנחה את העיצוב בלובי פרויקט W Prime בתל אביב. ללובי תוכנן קיר של אריחי בטון, עטוף במעין יריעת משי. הניגודיות בין חומר קשיח ומסיבי כבטון הנראה כבד אך מלטף במשחקי האור והצל, נותנים את המתח הרצוי בעיצוב.
בהמשך לקיר זה פורץ דלפק הקבלה, אשר גם לו קימורים לא שגרתיים והוא בעל מראה מעוגל וחושני. קירות כהים ושטוחים למראה פועלים בניגוד לאמורפיות ומעצימים אותו. ספריית ענק בצבעי שוקולד מריר מחפה קיר נוסף, ועליה חפצי אמנות וספרים לשימוש הדיירים. בלובי פינות ישיבה רבות ומיוחדות, שנבחרו בשיתוף פעולה עם מעצב העל ג'ורג'יו קפיליני. למרגלות הספרייה כורסאות גבוהות שצורתן כבועת קונוס גבוהה, המאפשרת התכנסות וקריאה.
עיצוב: מיכל האן. קיר בטון: סטודיו איתי בר און. צילום: עמית גרון
בזלת וכדים מוארים
דיירים בבניין מגורים במרכז הארץ ביקשו לעצב לובי יוקרתי מרשים שייצור גם תחושה מזמינה ונעימה. לפיכך עוצבו פינות ישיבה בצבע סגול עז, המכניסות צבעוניות מודגשת לגוונים המונוכרומטיים של הקירות ויוצרות אווירת לאונג'. הצבע הסגול נבחר גם לאמנות ייחודית מפלסטיק ממוחזר בקוטר של 2.5 מטרים, אשר מעטרת את הקיר המרכזי. צמחייה ירוקה על רקע קיר בזלטי שחור-אפור בכדים המוארים בלילה, מהווה אלמנט ייחודי נוסף.
עיצוב: אורלי דקטר. צילום: שרון צרפתי
מודרני ונקי
בניין מגורים משנות ה-30 עבר פינוי בינוי על ידי חברת ארזים (ג.י.א) והפך מבניין בן שתי קומות וארבעה דיירים לבניין בוטיק שכולל 24 יחידות דיור. הקונספט העיצובי דגל בעיצוב מודרני ונקי, ללא פריטים רבים וללא עירוב חומרים, שכולם על טהרת הסגנון המודרני. "השתמשתי בקיר גבוה כדי להפוך אותו לאלמנט עיצובי וכך נהגתי גם בקיר אחר על מנת לחבר ביניהם", מסבירה המעצבת מיכל רוטשילד.
עיצוב וצילום: מיכל רוטשילד
לטפל במנהרת הרוח
לובי משרדי "עורק" ברמת גן עוצב עוד בשנות ה-80 כחלק מבניית הבניין, ולאחרונה חודש כדי לענות על צורך פונקציונלי – מסדרון רוח שנוצר מהכניסה מהחנייה ומהכניסה ללובי, הממוקמים זה מול זה. "כשפתחו את הדלת הראשית ואת זו שמובילה לחנייה העילית, נוצרה מנהרת רוח חזקה", מסבירה לשם, "על ידי בניית קיר קונספט, שעליו שילוט הבניין, ענינו לצורך שנוצר וגם עסקנו בייפוי". לובי המעליות הן פלטות אבן ליימסטון מסורקת, וחלק מהקירות חופו בפרקט אלון.
עיצוב: נורית לשם. צילום: עמית גרון
נוף חיפאי על זכוכית
בבניין בוטיק בן שלוש קומות וארבע דירות בסך הכול בקריית מוצקין חופו קירות הלובי בשיש לבן עם גידים אפורים וגרניט פורצלן שחור, שבו שולבה אמנות דיגיטלית שהודפסה על גבי פנלים מזכוכית שחוברו בניטים בהרחקה מהקיר. "פתחנו חלון גדול לחצר כדי להוסיף אור ולתת לצמחייה להיכנס פנימה", מסבירה המעצבת הילית קרש, "בצד הקיר האטום הכנסנו צבע באמצעות תמונות צבעוניות בהשראת נוף הים וחיפה, הקרובים למקום".
עיצוב: הילית קרש. צילום: אינסה צילום אדריכלות
בהשראת המשוררים
לובי בפרויקט הדיור הראשון בישראל להשכרה ארוכת טווח עוצב בעזרת תמונות שחור לבן, המתעדות את ההיסטוריה של הקמת המדינה. בפרויקט, רובינשטיין על הפארק, 14 בניינים, ובכל אחד מהם הוקדש קיר שלם למילות אחד מהשירים הקלאסיים של משוררים ידועים, כמו נתן אלתרמן, שאול טשרניחובסקי, חיים נחמן ביאליק ועוד. התמונות נבחרו מצילומים של "הצלמנייה" בתל אביב, שצלמיה תיעדו את ראשית הקמת היישוב היהודי והמדינה. ריהוט בסגנון שנות ה-50 השלים את העיצוב עם ספות וכורסאות מרופדות בסגנון קפיטונאז', גופי תאורה בעיצוב רטרו, מראות עץ עגולות המחזקות את תחושת הנוסטלגיה ושולחנות שבדרון, המתחברים בסגנונם ובצבעוניותם לצבעי הספיה והשחור-לבן של השירים והתמונות.
עיצוב: ליאת בלזר. צילום: מורג ביטן