אם להסתמך על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעוד פחות משני עשורים יחיו במדינת ישראל למעלה מ-15 מיליון תושבים. לצד ניסיונות המדינה למצוא פתרון לקטסטרופה הקרבה, הרשויות והיזמים לא נותרים אדישים לביקוש העולה. מצפון עד דרום נבנות יותר ויותר דירות קטנות בנות 2 עד 3 חדרים ועל אף שנדמה שהמטראז' המצומצם הוא בעיקר מאתגר, בפועל לא מעט מהמשפחות שחיות בדירות שכאלה מספרות עד כמה תכנון יעיל ואפקטיבי יכול לחולל בהן פלאים ולהפוך את חווית המגורים לפונקציונלית וחווייתית.
דירות קטנות הן לא אתגר, הן ברכה
"מניסיוני, בתכנונה של דירה קטנה, יש להגדיר ראש ובראשונה מהם העוגנים בדירה ומשם להתחיל בתכנון פרטני ויצירתי. יש כיום אין סוף פטנטים שמאפשרים לייצר חללים מודולריים שמותאמים לתרחישים שונים: מיטות מתקפלות במישור הקיר, מערכות ישיבה עם תאי אחסון נסתרים, דלפקי אוכל נשלפים מרהיט המטבח ועוד" מסבירה מעצבת הפנים ובעלת בית הספר ללימודי עיצוב פנים ברברה ברזין.
"דירות קטנות הן ההפך הגמור מאתגר, הן ברכה: "בתים גדולים מעצימים את הניכור בין בני המשפחה. כל אחד מצוי בבועה שלו, התקשורת מתרופפת והניכור המשפחתי, החברתי והתרבותי מתרחב. יתרה מכך, מגורים בדירה קטנה דורשים מאיתנו לקנות בדיוק מה שצריך ולהישאר מסודרים ומאורגנים.
במידת האפשר, ברזין ממליצה ליצור חללים כמה שיותר פתוחים ומאוררים: "מאוד נכון לחבר בין פינת האוכל למטבח לכדי חלל אחד, למזער את המחיצות והדלתות בין חדר השינה לחדר הרחצה וכיוב'. את מחיצות הגבס וקירות הבלוקים מומלץ ורצוי להמיר ברהיטים דו כיווניים שיוצרים את ההפרדה המתבקשת ומוסיפים שפע של מקומות אחסון. זאת ועוד, בהרבה מהדירות הקטנות עושים שימוש במחיצות קלות במקומם של הקירות המסורתיים- זה יכול להיות קיר ביופילי עתיר צמחיה, בד מתוח, קיר משרביה, קיר חרוזים או מחיצת פרופיל בלגי וזכוכית, מחד החלל לא נחתך ומאידך יש הגדרה מיטבית של הפונקציות ומתאפשרת מידה מספקת של אינטימיות ופרטיות".
קטנה גדולה
מטבח גדול הוא לא רעיון נהדר
בעוד רובנו חולמים על מטבח גדול ברזין מבקשת לנפץ את האשליה: "מטבח גדול הוא לא רעיון נהדר בכלל. הוא דורש יותר תחזוקה ואנרגיה. מי שבאמת מבשל צריך מטבח מדויק, לא גדול". היא מסבירה. "מה שבאמת חשוב הוא לשמור על המשולש הקדוש- מקרר כיור כירים: במידה ואתם לא אגרני סירים מקרר ברוחב של 60 ס"מ הוא מצוין. לצידו חשוב לתכנן משטח הנחה עליו מפשירים את השניצלים או מניחים את קרטון החלב כשמכינים קפה. השטח המינימלי של המשטח צריך להיות 30 ס"מ ובכל מקרה לא יותר מ-90 ס"מ.
אחריו מגיע הכיור וגם כאן מומלץ לזכור שכיור גדול הוא מתכון לאגירת כלים. כיור של 40/60 ס"מ מספיק בהחלט ונכנס בו גם סיר גדול. מיד אחריו יש לתכנן משטח עבודה באורך מינימלי של 80 ס"מ שהוא נוח להפליא. אחריו מגיעים הכיריים ודווקא כאן, במידה ואתם בשלנים שאוהבים להעמיד מספר סירים במקביל, מומלץ לבחור בכיריים גדולים מהסטנדרט ברוחב של 70 או אפילו 75 ס"מ. מיד אחרי הכירים נדרש משטח הנחה נוסף באורך של 20 ס"מ לפחות שמשמש כמקום לצלחת השניצלים, לכף או למצקת כשמבשלים. בחישוב מהיר, לא צריך יותר מ-3.2 מ' רץ למטבח. קטן, קומפקטי, אבל יעיל".