מדריך: כל מה שצריך לדעת על כתב כמויות

מה זה כתב כמויות? איך קוראים אותו? מי מכין אותו? ומה צריך לדעת על כתב הכמויות כדי לחסוך בהוצאות מיותרות בעיצוב ושיפוץ הבית

מה הוא כתב כמויות?

המונח כתב כמויות מתייחס לטבלה המציגה את כל החומרים הדרושים לבנייה ואת הכמות הנדרשת מכל חומר וחומר. החומרים המופיעים בטבלה מתייחסים לכל שלבי הבנייה החל מפיתוח הקרקע ועד לגמר הפרויקט. בשלב ביצוע כתב הכמויות מחשבים את כל החומרים הנדרשים בהתאם לתכניות האדריכלות המוצגות, מפרט זה יכול להציג אינפורמציה לגבי שיפוץ או לגבי בנייה חדשה.

מה כותבים ומציינים בו?

החישוב לכתב הכמויות כולל פירוט אינפורמציה חיונית לגבי השטחים של כל אחד מחללי הבית, תוך התייחסות לנתונים קונסטרוקטיביים, הנדסיים, חיבורים למערכות שונות וכל אינפורמציה נוספת המתאפיינת בתכנית המבנה עד לפרט הקטן ביותר. ככל שהמידע המופיע בכתב הכמויות יהיה מדויק יותר, כך גם הפרויקט יתנהל בצורה חלקה ונכונה. לכן צריך לציין מידע לגבי מפרטי החשמל והמים, סוג ריצוף ופנלים, טיפול בפתחים במבנה וקיום של אלמנטים דקורטיביים מיוחדים.

כתב הכמויות מפרט גם את הכמות ואת סעיפי העבודה השונים לכל פרויקט, החל מעלויות הפירוק וההריסה ועד לביצוע מפרטי עיצוב קיימים. על מנת לייצר כתב כמויות ניתן להיעזר במחירון של משרד השיכון והבינוי המפרט את עלויות הבנייה הממוצעות לחומרים ולעבודה עצמה.

כתב כמויותצילום מסך מתוך אתר הבנינוי והשיכון

כיצד מחשבים את הכמויות?

חשוב לפרט בעת הביצוע את הכמויות המדויקות של כל רכיב או חומר במ"ר, במטר רץ או לפי כמות, בהתאם חשוב גם לציין מה השטח הנתון לכל סוג של עבודה כמו מהו השטח הנדרש להריסה, השטח לבנייה מחדש ועוד.

כיצד מחשבים את העלויות?

אחד השימושים העיקריים של כתב הכמויות הוא ביצוע אומדן עלויות לקראת תהליך הבנייה, לכן ישנה חשיבות גדולה במיוחד לביצוע כתב כמויות בצורה נכונה ומדויקת כדי להימנע ממכשולים והפתעות במשך ביצוע הפרויקט. המבצע האחראי לביצוע כתב הכמויות משתנה מפרויקט לפרויקט, לעיתים האדריכל יבצע אותו ולעיתים הקבלן ידאג לחלק זה.

איטום בית מבחוץלא לשכוח לאטום את המבנה מבחוץ (צילום יח"צ ערוץ 10)
 

מה חשוב שיופיע ברשימה?

לפניכם מספר סעיפים כללים שצריכים להופיע בכתב הכמויות, כל אחד מסעיפים אלו יותאם לפרויקט הרלוונטי ויכלול רמה גבוהה יותר של פירוט רלוונטי, שטחים, כמויות וזמני עבודה:

1. הריסת מבנה קיים

2. ריצוף חוץ כולל יציקות, מילוי אדמת גן, הכנת תשתית מדרגות וחיפויים חיצוניים.

3. שלד – יציקת עמודים בהתאם לתוכנית, בידוד, חיזוקי ברזל, יצירת קורות, יציקת קירות בטון ומדרגות.

4. בנייה – בניית קירות בבלוקים, בניית מחיצות פנים, הוספת בנייה קלה בגבס.

5. איטום – איטום קומת מרתף, איטום גגות ואיטום חדרים רטובים.

6. אינסטלציה – כמות חדרים רטובים במבנה, פירוט של מספר אסלות, כיורים, מקלחות והתקני מים נוספים. מיקום דוד המים, נקודות מים

חיצוניות והכנה להשקיה. פירוט כולל של כמויות הצינורות השונים הנדרשים לביצוע הביוב ונקודות המים.

7. טיח – טיח חיצוני הכולל גדרות וקירות חיצוניים וטיח פנימי הכולל תקרות.

8. ריצוף – מילוי חולל והכנה לריצוף, ריצוף כללי בכל המבנה, מילוי, התקנת פנלים,- וחיפוי חדרים רטובים.

9. צבע – צביעת פנים בהתאם לחלוקת הצבעים כולל תקרות וצביעה חיצונית של המבנה.

10. חלונות ודלתות – התקנת משקופים עיוורים, התקנת ספי חלונות, מסגרות אלומיניום בהתאם להזמנה, משקופים חיצוניים דקורטיביים ודלתות.

11. תאורה וחשמל – כמות נקודות המאור במבנה והסוגים השונים שלהם, מספר נקודות החשמל והתקני חשמל נוספים כמו מחשבים, טלוויזיות, נקודות תקשורת, רמקולים ושקעים. כולל פירוט של כמויות השקעים והמתגים ודגמים נבחרים.

12. נגרות – מפרט נגרות הכולל את שטח המטבח או המטבחים, ארונות קיר, ארונות אמבטיה, וריהוט נוסף.

13. גינון – הסוג והכמות של צמחייה ואלמנטים נוספים כמו שבילים, חיפוי קל ועצים.

לסיום, חשוב לבדוק בסעיפי כתב הכמויות חלקים סופיים כמו ביצוע של ניקיון לפני סיום הפרויקט, ריסוס, ביצוע של תיקונים ונתוני קצה נוספים שיכולים להיות חלק מסעיפי ההערות השונים.

IMG_7790_copy234-הדס-פרץ
IMG_7790_copy-הדס-פרץ403
1 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

[…] הרבה היא בעובדה כי תיכנונו, תהליך בנייתו, ואפילו כתב הכמויות שלו– מתועדים בספרות הקאנונית ביותר בעולם: […]

בודק...