פותחים דלת לתעשייה: אם פרדי מרקורי ופרידה קאלו היו מעצבי מוצר

עם אלף רעיונות במגירה, 140 טאבים במחשב הפתוחים בו זמנית ויבול מכובד של ריהוט, גופי תאורה ומוצרים לעיצוב הבית חולקים עדי עזר ויותם שפרוני מ-StudioKnob זוגיות יצירתית ואישית גם יחד

חדר שינה בורדו עיצוב: StudioKnob. צילום: תמוז רחמן

 

מי אנחנו: "עדי עזר, בוגרת שנקר, ויותם שפרוני, בוגר המכון הטכנולוגי חולון (HIT), יוצרים תחת המותג המשותףStudioKnob  פריטים יחודיים לעיצוב הבית, ריהוט ותאורה. בעברית Knob זה ידית – הפרט הקטן שמשפיע על הגדול. אגב, מבטאים את זה נוב, לא קנוב, ואת העשייה שלנו אנחנו מתארים כ'Storytelling home decor'. הסטודיו נוסד בתחילת 2015 ובינתיים כבר הספקנו להציג, בין השאר, בתערוכה הפותחת של אות העיצוב 2015, בתערוכת היחיד 'סיפורים באור וצל' במשרדי דומוס, בתערוכת התאורה Happy LED life, באוצרות בלוג העיצוב DesignBoom לביאנלה בדרום קוריאה ובתערוכת SZ+DAY במרכז העיצוב שנזן, הונג קונג. ביריד העיצוב והאמנות 'צבע טרי' האחרון שיתפנו פעולה עם המעצב אמיר רווה ויצרנו קולקציית ריהוט ותאורה אשר נבחרה על ידי מוזיאון העיצוב חולון כפרויקט מצטיין מתוך כלל המציגים במתחם. בהמשך הם אף רכשו עבודה לאוסף המוזיאון.

 

שידה מיוחדת עיצוב: StudioKnob ואמיר רווה. צילום: אורי גרון

 

"בסוף ינואר נעזוב את יפו לטובת שוהם, ואת העשייה שלנו בעיר הנפלאה הזו סיכמנו בתערוכה גדולה, גם היא יחד עם אמיר רווה, בגלריה מהממת ברחוב מזל דגים 15, יפו העתיקה. חברת הניהול העירונית של יפו העתיקה הציעה לנו להציג בגלריה, ומאוד תומכת בנו ובתערוכה. אפשר להגיד שהעיר הזו הייתה מאוד נדיבה כלפינו בחומרי גלם ובהשראה. כולם מוזמנים לתערוכה שתציג עד ה-27 בינואר, הכניסה חינם".

 

מוצר הדגל: "LAYERED – משפחה של גופי תאורה דקורטיביים, שפותחים צוהר מואר לנוף קסום בחלל הבית. הקולקציה הראשונה עשתה שימוש בשכבות של מגזרות נייר וקופסאות אור. הקולקציה השנייה מבוססת על שילוב תאורת לד אחורית עם שכבות של זכוכית אקרילית לבנה (פרספקס), שמאפשרת מקסום של המופע המתרחש בשולי העבודות. בימים אלה אנו עמלים על קולקציה שלישית, המשלבת חומרים שונים כגון פורניר ומראה. ניצנים ראשונים מתוכה ניתן לראות גם בתערוכה. מאז השקת הקולקציה ביצענו עבודות בקני מידה הולכים וגדלים ועבודות בהתאמה לחללים מסחריים, מלונות ובתים פרטיים, כולל שלושה דיוקנאות בהזמנה אישית. עבודה בטכניקה זו, ששילבנו במסגרת חלון ישן (שיתוף פעולה עם אמיר רווה), נכנסה לאחרונה לאוסף של מוזיאון העיצוב חולון.

 

ספה אפורה וקיר בריקים עיצוב: StudioKnob. צילום: תמוז רחמן

 

מראה בעיצוב עיצוב: StudioKnob ואמיר רווה. צילום: אורי גרון

 

 

מה רציתם להיות כשתהיו גדולים: "בתור ילדים עדי רצתה להיות פרידה קאלו ויותם רצה להיות פרדי מרקורי. קצת אחר כך יותם רצה לעסוק בעיצוב במה לתיאטרון, ועדי בעיצוב אופנה. למרות שזה עדיין לא קרה, משהו בשואו אוף, בסיפורים ובמופע שהיצירות שלנו מציעות, מגיע כנראה משם".

 

הצ'אנס הראשון ניתן לנו: "עוד בזמן הלימודים יותם היה בראיון עבודה אצל אריק בן שמחון למשרת מוכר. אריק נתן מבט בתיק העבודות ואמר לו, 'עזוב – אתה יצירתי מדי לעבודה הזו'. כמה שנים לאחר מכן הציע לנו אריק להציג את עבודות שלנו בחלל התצוגה המדהים שלו בנחלת בנימין. זה גרם לנו להאמין שאנחנו בדרך הנכונה, כשמעצב כמו אריק, שאנחנו שרופים על העבודות שלו, מפרגן לנו וחולק את הלקוחות שלו איתנו. נדיבות כזו היא דבר מאוד נדיר".

 

מנורות בעיצוב מיוחדות עיצוב: StudioKnob וגידי גילעם. צילום: בועז לביא

 

 

הדבר הראשון שאנחנו עושים כשאנחנו מגיעים לסדנה: "אחת הבעיות בסטודיו שנמצא בתוך הבית היא שאפשר לקפוץ עם אור ראשון מחדר השינה ישר לעבודת העיצוב. אנחנו עושים מאמצי על ליצור הפרדה בין הבית לסטודיו. הקפה של הבוקר, רשימת משימות, שטיפת כלים והורדת הפיג'מה (קשה במיוחד בחורף) עוזרים לנו לעבור ממצב בית למצב סטודיו".

 

עיצוב של קן ציפור עיצוב: StudioKnob וגידי גילעם. צילום: עדי עזר ויותם שפרוני

 

 

וכך נראה שולחן העבודה שלנו: "בימים סוערים של תערוכות שולחן העבודה עולה על גדותיו ומאיים להציף את כל הבית: מגזרות פרספקס על השטיח, מחוגים של שעונים בין הכריות ו-400 טאבים פתוחים על הדפדפן במחשב. בימי שגרה, כאשר עובדים על הזמנות מלקוחות, הרצפה נקייה, מוצר או שניים בתהליך ייצור, מודלי עבודה של פרויקטים חדשים מונחים על שולחן הסטודיו שיותם בנה מעץ ממוחזר, ומספר הטאבים הפתוחים במחשב יורד ל-140…".

רוגטקה

עיצוב: StudioKnob. צילום: עדי עזר ויותם שפרוני

משתדלים לא ללכת לאיבוד בין ההזמנות בעזרת: "מטכניקות מסורתיות של דף ועיפרון ועד תוכנות ניהול פרויקטים שיושבות אי שם בענן".

 

את ההשראה אנחנו מוצאים: "ביפו, בה אנחנו גרים ובה קורים דברים. מצד אחד זורקים זבל מהחלונות, צופרים, צועקים בכביש וכשיש משחק בבלומפילד בכלל נראה פה כמו מלחמה. ריחות, קולות, מראות – מאוד מעניין פה. מצד שני, זה אזור רב תרבותי ואקלקטי. חיים פה יחד יהודים, נוצרים, מוסלמים והיפסטרים מכל העולם. אוכל טוב, שוק הפשפשים וכמובן, הים. אל כל הסיפורים האלה אנחנו מתייחסים כחומר גלם ליצירה ומעבירים דרך פילטר עיצובי כדי להעניק להם ביטוי חומרי נעים, אסתטי והומוריסטי".

 

שעון בעיצוב ממוחזר עיצוב: StudioKnob. צילום: עדי עזר ויותם שפרוני

 

את חומרי הגלם אנחנו מוצאים: "במחסנים ועליות גג, בשווקים וברחובות. חומרי הגלם שלנו הם גם פיזיים וגם נרטיביים. אנחנו עובדים הרבה עם חומר מצוי, שמגלם באופן מושלם את השילוב בין חומר לסיפור. חפצים מקבלים אצלנו חיים חדשים. את הפרספקס, הזכוכית, פרזולים ועץ אנחנו קונים דרך ספקים מקומיים, והמוצרים שלנו מיוצרים מההתחלה ועד הסוף פה, בארץ".

 

השיעור החשוב שלמדנו מאז שהתחלנו את העסק: "יצירה זוגית יכולה להיות מאוד מורכבת ויש לגשת אליה מתוך דיאלוג וכבוד הדדי. כל זוג רב לפעמים על עניינים אישיים ואסור לתת לזה להשפיע על תפקוד העסק. ההפך גם נכון – בסוף היום לדעת להתנתק מחילוקי דעות שהתעוררו בעבודה בסטודיו ולהתרכז באספקטים נוספים של החיים ביחד ובנפרד. אנחנו בזוגיות של יצירה משותפת עוד משנת 2009, כשיותם היה בלימודי התואר הראשון. היו לנו הרבה שנים לתרגל את העבודה יחד עד להקמת הסטודיו בשנת 2015".

 

אנשים עדי עזר ויותם שפרוני. צילום: ניר סלקמן

 

 

הכי קשה בלהיות אדון לעצמך: "בתור שכירים היינו מתרכזים אך ורק בחלק של העיצוב. בתור עצמאים אנחנו נאלצים לטפל בשאר חלקי העסק. גם אם יש לנו את הספקים החיצוניים הכי טובים, צריך בסופו של יום לנהל אותם, וזה עסק מורכב. בתור מייקרים אנחנו עוסקים בעיצוב של פריטים, שנמצאים ממש על הגבול בין עיצוב לאמנות ומייצרים בעיקר בסדרות קטנות. בארץ זו נישה מאוד קטנה ותחרותית. לכן אנחנו חייבים להשקיע חלק ניכר מהזמן באסטרטגיות שיווק במקום ביצירה. יש לנו אלף רעיונות במגירה, ורק חלק פצפון מהם רואה אור".

 

מנורה עיצוב: StudioKnob ואמיר רווה. צילום: אורי גרון

 

 

כמעט התייאשנו: "כשאנחנו עוברים על בלוגים של עיצוב ישראלי ועולמי, מבקרים בירידים ותערוכות ורואים את החזון, היצירתיות, הכישרון המתפרץ, הכמויות של הזמן והכסף אשר מושקעות בתצוגות ואת הגודל העצום של עולם העיצוב – אנחנו לפעמים מרגישים כל כך קטנים, כמו ראש של סיכה. איפה אנחנו ומה לנו ולכל העושר הזה? לשמחתנו, יש לנו חברים ועמיתים מוכשרים ביותר בתחומי העיצוב והאמנות, ולראות אותם גדלים ומצליחים ועדיין נשארים האנשים המקסימים שהם היו, נותן לנו פרספקטיבה גם על הדרך שאנחנו עוברים. כשעבודות שלנו מתפרסמות ונרכשות, עדיין קשה לנו להאמין שאלו אנחנו. אנחנו מתרגשים כמו ילדים קטנים".

 

לא יודעים עלינו, אבל: "מאוד מפתיע אנשים, במיוחד מתחום העיצוב, לשמוע שבעצם אף אחד מאיתנו לא למד עיצוב תעשייתי. עדי למדה תקשורת חזותית בשנקר ויותם עיצוב פנים במכון הטכנולוגי חולון, ויחד אנחנו מעצבים ומייצרים רהיטים, גופי תאורה ומוצרים לעיצוב הבית. אולי בגלל שהגענו מרקע מעט אחר מרוב המעצבים התעשייתיים, יש לנו גישה שונה לעיצוב המוצר. יש לנו סטים ייחודיים של כלים, אשר משלבים תפיסה של חלל, אמנות פיגורטיבית ונרטיבים עיצוביים. השלמנו המון ידע במהלך השנים, והיום יותם אפילו מלמד עיצוב תעשייתי במכון אבני ובאורט סינגלובסקי".

 

בעוד חמש שנים: "ממשיכים לעבוד עם מעצבי פנים, אדריכלים ויזמים מהשורה הראשונה, יוצרים גופי תאורה ענקיים ללובאים של מלונות בוטיק וגופי תאורה קטנים לחדרים. בכל העולם, כמובן. מרחיבים את תחום ההוראה של הסטודיו ומעבירים סדנאות וקורסים לילדים ולמבוגרים בשוהם (עוזבים את יפו אחרי שמונה שנים ואלף סיפורים). אנחנו מאמינים גדולים בכך שתחום העיצוב תורם המון לחינוך ולסביבה ושאת הידע שצברנו יש לחלוק".

 

כריות

עיצוב: StudioKnob. צילום: עדי עזר ויותם שפרוני

 

 

היינו נותנים מתנה: "בשבוע שעבר הגשמנו חלום כשהזוג קוונטין טרנטינו ודניאלה פיק רכשו מאיתנו עבודת תאורה בשכבות. ניצלנו את ההזדמנות לתת להם זוג כריות עם נזילות של פויל מוזהב מקולקציית כריות הנוי שלנו, Icecream & Gold. חשבנו שזה ממש הם. רק לחשוב על כמות הדברים הלא סבירים שקרו בשביל שתהיה לנו הזדמנות לתת להם מתנה באופן אישי, מפוצצת לנו את המוח. חוץ מהם, יש כל כך הרבה אנשים שמגיעות להם מתנות מאיתנו, והראשון בתור הוא האמן והמנטור שלנו, מתי גרינברג, שגם חיתן אותנו והכול מתוך נדיבות ואמונה בנו כזוג יוצר וכזוג בכלל".

 

 

 

 

 

מרכזית
4 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

איזה עבודות מדהימות
וואו, מהמם. בהצלחה

סדנאות בשוהם
בתור תושבת שוהם אשמח לשמוע על הסדנאות שתעבירו כאן.

עבודות יפיפיות

אהבתי מאוד. הלוואי ואספיק לתערוכה.
אתם כל כך מוכשרים. בהצלחה

בודק...