עיצוב של בית חדש או שיפוץ של בית קיים הם תהליכים ממושכים ויקרים שיוצרים לא פעם מתיחות בין בני הזוג ואף יכולים להוביל למשבר זוגי של ממש. מעצבים רבים מעידים שהם מרגישים לא פעם כמו מטפלים משפחתיים, וגם מעצבת הפנים שחר הכט מודה שהתיווך בין בני הזוג הוא חלק בלתי נפרד מהתפקיד.
"המקום שלי הוא גם להיות יועצת זוגית וגם למצוא פתרון שמתאים לשני הצדדים", מספרת הכט. "כבר מפגישת ההכרות עם בני הזוג, אני רואה את מי מהשניים צריך למתן, ולמי כדאי לתת יותר מקום. עצוב לומר, אבל גם בשנת 2020, ברוב המוחלט של הפרויקטים שתכננתי האישה היא זאת שמובילה את התהליך ומתעסקת בעיקר בנראות ובעיצוב, בעוד שהגבר מסויג יותר וחושב בעיקר על ההשקעה הכספית".
גם בתוך החלוקה המגדרית הזאת, הכט מספרת שניתן למצוא דינמיקות שונות. "יש מקרים שבהם בן הזוג הדומיננטי מנסה לקבוע הכול, וזה יכול להוביל לרגשות מאד לא נעימים. אצל זוגות אחרים כן יש ניסיון להתחשב אחד בשני, ויש גם כאלה שמחליטים מראש שבמקרה של ויכוח אני זאת שאכריע", היא מרחיבה. "כך או כך, כשניגשים לעצב בית צריך לזכור שהוא מיועד לשני בני הזוג, ולכן מוכרחים להיות פתוחים לפשרות".
מעצבת הפנים שחר הכט עובדת על פרויקטים שחלקם נמשכים מספר שנים, ולכן נחשפה לתהפוכות משפחתיות ולמשברים זוגיים רבים שלקוחותיה עברו במהלך (ולעיתים בגלל) תהליך עיצוב הבית. לכבוד הוולנטיין-דיי, היא הסכימה לשתף אותנו בשלושה סיפורים שבהם נתקלה בזמן שעבדה בסטודיו אלפנט יחד עם השותפה הקודמת שלה לירון שנהר. הסיפורים האלה יכולים ללמד אותנו על הקשיים הלא מודברים שכרוכים בתהליך עיצוב הבית, ולמנוע את המשבר הזוגי הבא.
הבית שהבעל לא רצה
הגיע אליי אישה שקיבלה מההורים שטח לבניה במושב בשרון. היא והמשפחה שלה התגוררו בדירה קטנה במרכז, ובעלה לא היה מוכן לשמוע על מעבר למושב. למרות ההתנגדות שלו, האישה החליטה להתחיל איתנו את תהליך בניית הבית לבדה, בתקווה שעם הזמן הבעל ישתכנע. התהליך ארך כשנתיים, ובמהלכו נבנה בית מאפס. לא רק שהבעל לא לקח חלק מהתהליך בשום שלב, הוא אפילו פגע בו, ורק כעס על הזמן והכספים שאשתו משקיעה בזה.
האישה, למעשה, לא קיבלה שום תמיכה מהתא המשפחתי שלה, והשותפה שלי ואני ממש החזקנו לה את היד לכל אורך הדרך. בתום השנתיים, התקבל בית קרקע מדהים עם שישה חדרים וחצר ענקית. הבעל עדיין סירב לעבור לגור שם, והוחלט שהיא תעבור לבית עם הילדים והוא יישאר במרכז, ויגיע רק בסופ"ש להיות עם המשפחה. אפשר לומר שהמשבר הזוגי הזה הגיע לשלב אחד לפני גירושים.
האישה אכן עברה למושב עם הילדים, וכשהגיע הסופ"ש הראשון הבעל בא לארוחה – ולא יצא משם מאז. הוא פשוט נדהם מהאופן שבו הצלחנו להתאים את הבית לצרכיו למרות שהוא לא היה חלק מהתהליך. במיוחד הוא התלהב מהמקלחת הענקית והמעוצבת, ואמר שמרגע שהוא נכנס אליה הוא הבין שזה הבית שבו הוא רוצה לגור.

הבית שהפריד וחיבר מחדש
הגיעו אלינו זוג עם שני ילדים, שביקשו לעצב דירת גן חדשה בשרון. כבר מההתחלה הם נראו כמו משפחה נורמטיבית ומאושרת, ידעו בדיוק מה הם רוצים, וזרמו אחד עם השני. לאחר כשנה וחצי של עבודה, כשהבנייה כבר החלה, הבעל לקח אותי ואת השותפה שלי לשיחה. הוא סיפר לנו שהם לקראת גירושים ומתכננים למכור את הדירה, ולכן לא רוצים להשקיע בה מעבר למה שכבר השקיעו. חצי שנה נוספת עברה, שבמהלכה קודמו רק התהליכים שכבר החלו, והבעל שוב פנה אלינו. הוא סיפר לנו שהוא ואשתו כבר חתמו על הסכם גירושים אבל באחד הדיונים שהיו להם סביב עתיד הדירה, הם החליטו להישאר ביחד בכל זאת. מלבד ביטול הגירושים, הוא שיתף אותנו שהם גם בהריון נוסף.
מיהרנו להפשיר את הפרויקט, והמשכנו עם הריהוט, הצבע והסטיילנג. האישה ילדה מיד לאחר שהם נכנסו לבית, ואני לא יכולה שלא להתרגש מכך שהבית שהוא שהציל אותם מהמשבר הזוגי וחיבר אותם מחדש.

אחלה כתבה ועצות נהדרות מהמעצבת הכי טובה שזכיתי להכיר :)