האם גם לכם יצא לעמוד בחנות רהיטים, מול דוגמיות קטנות של בדים, ולגרד את הראש בניסיון נואש לדמיין איך הבד הזה ישתלב עם הספה החדשה שזה עתה רכשתם? ואחרי שבחרתם צבע וטקסטורה, האם לקחתם בחשבון את החשיפה לשמש, לילדים קטנים או לחיות מחמד? בחירת בד לרהיט או לפריט טקסטיל יכולה להיות נושא מבלבל מאוד. אז ישבנו עם כמה מעצבי פנים לעשות סדר.
לפני הכל: טבעי לעומת סינתטי
לפני שצוללים אל שלל סוגי הבדים המוכרים צריך למפות את עולם הטקסטיל לשלושה חלקים עיקריים: בדים טבעיים, בדים סינתטיים ובדים מעורבים.
"הבדים הטבעיים נעימים ויוקרתיים, ומחירם בהתאם", מספרת המעצבת שירלי דן, "אולם הם נוטים להתקמט, יותר קשים לניקוי, ולא ניתן לכבסם כיוון שיש להם נטייה להתכווץ. הם פחות מבריקים מהבדים הסינתטיים".
דן ממשיכה ומסבירה, כי לצד הבדים הטבעיים יש את הבדים הסינתטיים, כאשר היום יש טכנולוגיות שיודעות לדמות בד במראה טבעי מסיב סינתטי. הבדים הסינתטיים מורכבים מ- 100% סיבים מלאכותיים, ולעיתים יהיה בהם גם רכיב מיקרופייבר – חומר דוחה נוזלים. מדובר בבדים עם יותר ברק, אשר ניתן לכבסם עד 30 מעלות, והם לא נוטים להתקמט. החיסרון הוא שהם קצת פחות נעימים למגע.
בדים מעורבים הם בדים טבעיים שמשלבים בתוכם חומרים סינתטיים. הם יכולים להכיל בתוכם אחוזים שונים של חומרים סינתטיים וטבעיים, ולעיתים גם של כמה בדים טבעיים שונים. לפני שקונים, מומלץ לבדוק על התווית מאחורי הבד את הרכיבים שממנו הוא עשוי ואת היחסים ביניהם. בדים אלה הם הפופולריים ביותר. התחזוקה שלהם קלה, ויש להם גם רכות וגם מראה טבעי. בדים אלה נעים על קשת מחירים רחבה.
עיצוב: שירלי דן. צילום: גלעד רדט
נכנסים לעומק: סוגי בדים נפוצים
כותנה טבעית
כותנה היא חומר טבעי – סיב שצומח סביב זרעי הכותנה, אשר ניתן לייצר ממנו בדים רכים ונושמים. בדי כותנה יכולים להגיע בעוביים שונים.
מתאים ל: בדי הכותנה יכולים להתאים לריפודי ספות, וילונות וכורסאות.
יתרונות: "כותנה היא בד מומלץ, משום שהוא מאוד פרקטי", טוענת אדריכלית יעלה דגנית איבגי.
חסרונות: ככל שאחוז הכותנה יותר גבוה, הבד יותר פגיע לכתמים ונזקים. כמו כן, הבד נוטה להתקמט ולדהות בשמש.
ובגרסה הסינתטית: ישנם בדי כותנה אשר משלבים בתוכם אחוז מסוים של בדים סינטטיים. ככל שאחוז החומר הסינטטי עולה, הבד הופך להיות יותר פרקטי, שניתן לנקות אותו בקלות יחסית והוא עמיד לאורך זמן.
עיצוב: יעלה דגנית איבגי. צילום: אלעד גונן
צמר טבעי
סיב המופק משיער של בעלי חיים, בדרך כלל כבשים. הצמר הטבעי שמשמש לטקסטיל הבית בדרך כלל מגיע ביחס של 70% טבעי ו- 30% סינטטי.
מתאים ל: ניתן להשתמש בו בספות וכורסאות. כמו כן, אפשר לסרוג ממנו שמיכות או ציפות לכריות נוי.
יתרונות וחסרונות: צמר הוא בד מאוד עדין, חם למזג האוויר הישראלי, ואינו פרקטי.
ובגרסה הסינתטית: צמר סינטטי עשוי מסיבי אקרילן. זהו חומר זול יחסית, שאינו נפוץ בטקסטיל הבית.
פשתן טבעי
בד העשוי מחומר המופק מצמח הפשתן. הוא בעל מראה מחוספס ולא אחיד, דבר שנותן לו לוק מאוד "טבעי".
מתאים ל: וילונות וספות – בתנאי שאין עליהם שמש ישירה, ושבעלי הבית דואגים לניקיון קפדני.
יתרונות: "פשתן נחשב לבד יוקרתי מאוד", מספרת מלבישת הבתים אדית בן ארי. "הוא נותן מראה משובח ומרושל כאחד. הוא הנונשלנטיות שבאלגנטיות. חומר עשיר שמתאים לשילוב בין חומרים".
חסרונות: פשתן טבעי קשה לתחזוקה ולניקוי, הוא נוטה לדהות בשמש ופחות עמיד לאורך זמן.
ובגרסה הסינתטית: התשובה הסינטטית לבד הפשתן, בין אם היא מעורבת עם בד טבעי או לא, יכולה להיות פתרון נוח לבתים עם ילדים או בעלי חיים. מדובר בבד עמיד יותר בעל עלויות נמוכות יחסית.
עיצוב: מלבישת הבתים אדית בן ארי. צילום: יח"צ
UV סינתטי
חומר זה מגיע רק בגרסה הסינתטית. קיימים ממנו סוגים שונים של בדים בטכנולוגיות שונות ובטווח מחירים רחב.
מתאים ל: ריהוט חוץ כמו ריהוט גן ומיטות שיזוף.
יתרונות: זהו בד עמיד שאינו משנה את צבעו בשמש, הוא אנטי בקטריאלי, דוחה לכלוך ואינו מתחמם בשמש.
חסרונות: בד יותר מאסיבי, גס ופחות נעים למגע.
קטיפה טבעית
קטיפה היא סוג של בד ארוג בצפיפות אחידה. ניתן לייצר קטיפה מסוגים שונים של חוטים כגון משי, כותנה, פשתן וצמר, וגם על ידי שילובים בין כמה סוגי בדים. המעצבת יפעת ירושלמי נוהגת לשלב בדים שיש להם מרקם חלק עם כתם צבע. "זהו שילוב קלאסי ומודרני כאחד", מסבירה ירושלמי, "ולכן אני ממליצה לשלב את הקטיפה עם בד אחר (לדוגמא עור), כך מתקבל אפקט מעניין של שילוב חומרים בחלל".
מתאים ל: ניתן להשתמש בקטיפה בספות, כריות נוי וכורסאות.
יתרונות: בד הקטיפה אינו נוטה להתקמט, ואפשר לנקות אותו עם מטלית לחה.
חסרונות: מדובר בבד חם, אשר משאיר סימנים אחרי השימוש (כמו סימני ידיים, שיוצרים מראה "לא מסורק").
ובגרסה הסינתטית: בשנים האחרונות מיוצרים גם בדי קטיפה סינתטיים בעיקר מפוליאסטר, ניילון, ויסקוזה ואף משילובים בין חומרים טבעיים לסינטטיים. בד זה מתאים לספות, כורסאות וכריות.
עיצוב: יפעת ירושלמי. צילום: רן ארדה
משי טבעי
סיב טבעי המופק מהפקעת של זחלי טוואי המשי. המשי בעל מגע רק וחלק.
מתאים ל: וילונות, כריות, כיסויי מיטה. לא מתאים למערכות ישיבה.
יתרונות: המשי נחשב לבד יקר ויוקרתי. המגע הנעים שלו, והמראה המבריק, מוסיפים את טאץ' מלכותי.
חסרונות: לא מגיב טוב לחשיפה לשמש.
ובגרסה הסינתטית: ככל שאחוז הרכיב הסינתטי גבוה יותר, כך הבד עמיד יותר, וניתן להרחיב את השימוש בו גם למערכות ישיבה ולכיסאות אוכל.
עור טבעי
בד המופק מעורות של בעלי חיים, לרוב פרות. "אל תפחדו מעורות בצבעים בהירים", מסביר המעצב אורון מילשטיין, "כיוון שכל העורות צבועים, ואינם מגיעים בצבע המקורי שלהם. את כל העורות מנקים באותו האופן. אם בוחרים עור, רצוי לקנות עור איכותי ולא תעשייתי. לפני שקונים רהיט מעור, רצוי לקנות פלטות שלמות של העור הרצוי, ולא לראות דוגמא של בד קטנטן בחנות. כך ניתן לראות שהבד לא 'פצוע'".
מתאים ל: ניתן להשתמש בעור למערכות ישיבה מכל הסוגים, ולכריות נוי. "אם עושים כריות מעור", מוסיף מילשטיין, "רצוי לעשות מאחור חורים לאוורור, כיוון שהבד אטום".
יתרונות: אם עושים עבודה טובה עם עורות, הם יכולים להחזיק מעמד לשנים רבות. זאת בניגוד לבדים שיש להם נטייה לשנות את צורתם.
חסרונות: עור אינו בד אוורירי. בחורף קר לשבת עליו ובקיץ נדבקים אליו.
ובגרסה הסינתטית: רהיטים דמויי עור נקראים PVC, או עור PU. זהו תחליף זול יותר לעור הטבעי, אולם רצוי לקחת בחשבון שהציפוי עלול להתפורר אחרי כמה שנים.
עיצוב: אורון מילשטיין. צילום: דודו אלמשעלי
רוב העיצובים פה לא טובים. לא כל אחד יכול לעצב
1, אתה מוזמן לשתף אותנו בעבודה המצויינת שאתה עושה.
ואם אינך מעצב - אל תקטול עבודות של אחרים