שבוע העיצוב ירושלים. צילום: דור קדמי
ירושלים נערכת לחגיגת עיצוב משלה, שתתקיים זו הפעם השביעית בין ה-14-7 ביוני ברחבי שכונת טלביה. שבוע העיצוב, פרויקט הדגל של בית הנסן, מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה המייצר פלטפורמה לפיתוח וקידום תחום העיצוב בארץ, יציג יותר ממאה מעצבים וכשלושים אירועים ופרויקטים מפה ומחו"ל, שדנים כולם בשאלות של שימור, שמרנות, היאחזות בעבר והמבט לעתיד ובכוחו של העיצוב לשחק בתוכם תפקיד.
נושא שתחתיו מושק שבוע העיצוב הפעם הוא "השמורה", מתוך מחשבה שאנחנו נמשכים תמיד אל העבר, נאחזים בו בתקופות סוערות, אבל מעתיקים אותו להווה בצורה שונה, וכך למעשה משפיעים גם על העתיד בכל המובנים. שבוע העיצוב מנוהל אמנותית על ידי ענת ספרן, על האוצרות מופקד טל ארז, והוא ממומן על ידי משרד ירושלים ומורשת והרשות לפיתוח ירושלים ובתמיכת הקרן לירושלים. הוא נמתח פיזית בין בית הנסן, לאורך רחוב שופן, דרך רחבת תיאטרון ירושלים ועד למבנה ששימש בעבר כמרכזיית בזק.
חללים חדשים ששופצו לאחרונה בבית הנסן ייפתחו למבקרים, ובהם יוצגו עבודות מקומיות ובינלאומיות העוסקות בשימור וממשיכות את הדיאלקטיקה שבית הנסן בפרט, וירושלים בכלל, יוצרים בין העבר לעתיד, מסביר מנכ"ל האירוע, רן וולף, למשל פרויקט "אגודה למען ירושלים", אגודה שהוקמה בשנת 1918 וניסחה את הזהות החזותית של ירושלים. לצד התערוכות יפעלו בית הקפה שנפתח לאחרונה בבית הנסן, חנות הפופ אפ לעיצוב ישראלי של "אסופה", ו"סלון" שבוע העיצוב, בו יתקיימו שיחות של מעצבים ואוצרים על עבודותיהם. פרויקטים נוספים שכדאי לפקוד, לחוש ולבחון, בואכם ירושלים:
1. זירת השוק וזירת הגן
זירת השוק היא חלל דינאמי ואינטראקטיבי של התרחשות ואירועים במבנה מרכזיית בזק. הזירה תעסוק במושג כיכר השוק כמקום שבו מתחוללות מהפכות, ובכוחו של העיצוב והמעטפת החזותית להוביל את השינוי. המעצב טל גור יקים כיכר מהפכה באמצעות דגלים, כרזות, פסלי תלת ממד, עלונים ועוד. זירת עיצוב הגן תפעל על טראסות הגן בבית הנסן, ותציג פרשנויות של מעצבים לשאלות סביב שימור ויחסי אדם וטבע. במבנה המכבסה תוצג תערוכה אשר תבחן את הטבע כחומר גלם בעיצוב, למשל האמנית הגרמנייה דיאנה שרר שמגדלת דשא בתבניות דקורטיביות; מאיה בן דוד הסורקת פרחים ומדפיסה אותם בתלת ממד ומייצרת דימוי חדש של הטבע ושליטה בו; או לוקה אור, שמתרגם פרחים לחומרים מעובדים בצורה שמשאירה את האיכויות הזמניות והעדינות של הפרח בלי להסתיר את השינוי שעבר.
פרחים מודפסים של מאיה בן דוד. צילום: יח"צ
לוקה אור. צילום: סטודיו דן לב
2. ציפיות גבוהות
האמנית לירון קרול יצרה סרטון אנימציה קצר המנסה להציג את הפער בין הצילום המשפחתי האידיאלי לבין המציאות שהוא מייצג, שהרי לא כל מה שנראה בתמונה מושלם תמיד. הסרט מציג את הצילום המשפחתי כדרך ליצירת זיכרונות ובוחן את השפעתו על התפיסה של העתיד. עבודותיה של לירון קרול מממוקמות במרחב הדיסציפלינרי שבין אנימציה לצילום ועוסקות בבדיקת הגבול החמקמק של הגדרת הנורמליות. מעסיק אותה הוא הקונפליקט שבין כמיהת הפרט להשתייך למסגרת חברתית, לבין תחושת הדחייה והכליאה שהשתייכות זו מעוררת בו. היא בוחנת מושגים כמו הצלחה ואושר ומשתמשת בפוטומונטז' כדי ליצור רגעים פסדו-ריאליסטיים באנליים לכאורה, הניזונים מאותו קונפליקט.
High Expectations. צילום-אנימציה: לירון קרול
3. Plate Recorder
לא רק בתערוכת העיצוב במילאנו מחברים חומרים מוכרים לצלילים בצורה מפתיעה, אלא גם כאן – בירושלים, כשצלחות משמשות כמדיום להקלטה של צלילים ותיעוד קולות מהקהל. המיצג Plate Recorder של ליאת סגל ורועי מעיין הוא מחווה לאנלוגי, המחבר קול, מראה וחומר בעולם הפיזי. מיקרופון מוגש למבקרים, שמדברים לתוכו, וקולם מוקלט במכונה ייעודית שרושמת את גלי הקול על גבי הצלחות, ויוצרת מעין תקליטים קרמיים. לאורך המיצג צלילים מסביבת המכונה נרשמים על גבי הצלחות ונאספים לכדי ארכיון של קול והוויה.
Plate Recorder של ליאת סגל ורועי מעיין. צילום: שמאי גיבש
Plate Recorder. צילום: ליאת סגל
שבוע העיצוב ירושלים, 14-7.6.2018, מתחם התרבות בשכונת טלביה, ירושלים. ההשתתפות פתוחה לקהל הרחב. לפרטים נוספים: אתר שבוע העיצוב ירושלים Jdw.co.il