בתכנון מבנה פנימי של דירה קיימות אינספור אפשרויות, אבל בסופו של דבר, רוב הדירות כוללות אזור ציבורי של מטבח וסלון ומעבר לאזור פרטי עם חדרי שינה ורחצה. לא פעם "נשבר" התכנון הפנימי באמצעות החלפה של מיקומים או תוספות תכנוניות יוצאות דופן, ואז הוא מוגדר כ"יוצא מחוץ לקופסה". מה קורה כשהתכנון עצמו כולל קופסה באמצע הבית? מעבר לעניין שמספקת אותה קופסה או קובייה, היא משמשת כפתרון לחללים קטנים או כרצון להסתיר כמה פונקציות יחד, והיצירתיות רק מתחילה. הנה כמה קופסאות למחשבה.
עוצמה בזהב
קופסה בדירה, העשויה משילוב שתי מתכות – פליז במראהו הזהוב וברזל מושחר בגימור ידני מיוחד – מהווה אלמנט מרכזי מהודר. היא נעשתה באמנות מלאכת יד מסורתית, ועוצבה בניקיון צורני, המקנה לה עדינות ואלגנטיות ובו בזמן נוכחות ועוצמה. המעטפת בנויה ממודולציית מלבנים, היוצרת מראה חזיתות אחיד, שאינו מסגיר מיקומי דלתות. לצידם מלבנים פתוחים, העשויים מברזל מושחר, וחורגים ממישור היחידה. שילוב היחידות הסגורות והפתוחות מייצר קומפוזיציה של גלוי מול נסתר.
עיצוב: אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. צילום: עודד סמדר
יחד עם היותה של הקופסה אלמנט עיצובי מרכזי, היא גם פונקציונלית, שכן היא מסתירה בתוכה יחידות אחסון, בר משקאות, מערכת אודיו, צנרות, ארון חשמל ומערכות מיזוג. המבנה הקופסתי מייצר זרימה סביבו, כשכל פאה פונה לאזור אחר בבית.
עיצוב: אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. צילום: עודד סמדר
ארון בלב הבית
כניסה לדירת דופלקס נעשית דרך דלת ברזל שחורה, המביאה למבואה קטנה הכלואה בין ארון שירות גדול לקיר חוץ. הארון, בצורת האות ר', מהווה את לב הבית מבחינת מיקומו ונפחו, והמפגש עמו הוא מיידי ותמידי בכל נקודה בחלל. סביבו מאורגנות כל הפונקציות בדירה – מבואת כניסה, שירותי אורחים, סלון, פינת אוכל, מטבח, חדר שינה וחדר ארונות. גובהו מרצפה ועד תקרה, ומאחר שהוא דו כיווני, הוא משמש מצד אחד כחזית לחלל המגורים ומצד שני כחזית פנימית לחדר השינה ושירותי האורחים.
אדריכלות: כפיר גלאטיה אזולאי. צילום: גדעון לוין
הארון משמש לאחסון מזון וכלי מטבח, אחסון ציוד משרדי, הצגת ספרים וכוסות, אחסון בגדים ונעליים וכן מוסתרות בו מערכות מיזוג האוויר, החשמל והתאורה ואפילו שואב אבק רובוטי ותחנת העגינה שלו. הוא בנוי מלוחות עץ במבוק טבעי, ומנותק מהרצפה והתקרה באמצעות פרופיל אלומיניום שנצבע בשחור. השימוש בעץ בגוונים הטבעיים, כמסה קריטית בדירה, מושפע מסגנון סוף שנות ה-50 שביקשו הדיירים.
אדריכלות: כפיר גלאטיה אזולאי. צילום: גדעון לוין
כהה וחכמה
הקובייה השחורה במקרה של הדירה הזו היא מעין בריחה מחלוקת החלל המוכרת. המעצבים גיבשו תפיסת מרחב חדשה, הנשענת על אלמנט קובייתי. קובייה גדולה ניצבת כמוקד דומיננטי רב נוכחות במרכז חלל ציבורי פתוח, מיקומה יוצר הפרדה בין החלל הציבורי למרחבים הפרטיים, והתנועה והמעברים נעשים סביבה. מדובר בקובייה "חכמה", שכן המעטפת החיצונית מטמיעה בתוכה מסך טלוויזיה, מסתירה יחידות אחסון רבות ופינת עבודה אינטימית. החלל הפנימי מכיל חדר רחצה ומעלים עמודים, צנרות ומערכות מיזוג.
עיצוב: אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. צילום: עודד סמדר
המעטפת עשויה עץ אלון טבעי מושחר ותוכננה בגריד צורני של מלבנים בגדלים שונים ובקומפוזיציות שונות. כך היא יוצרת חזית אחידה שאינה מסגירה את מיקומן של דלת הפתיחה לארון או דלת חדר הרחצה. כניגוד מאזן לאלמנט הכהה, כל הקירות והחזיתות מסביב בצבע לבן כדי לאפשר תחושה של מרחב ופתיחות .
עיצוב: אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. צילום: עודד סמדר
מינימליזם מוקפד
העובדה שהדירות הופכות ליותר ויותר קטנות, מצריכה במהלך התכנון הפגנת יצירתיות ומעוף על מנת למצוא איזון מדויק בין שטח הדירה לבין הפונקציות הנדרשות. כדי ליצור מראה אלגנטי ומתוחכם בדירה קטנה ולהתמודד עם אילוצי השטח, תוכננה נגרות בעיצוב מינימליסטי מוקפד, המאפיין את חללי הדירה ויוצר אווירה נינוחה ואוורירית.
ארונות: זדקה. עיצוב: דדי ויפית ראובני. צילום: אלעד גונן
כלפי חוץ נראית קופסת הנגרות כחיפוי קיר נקי, בעוד שבפועל דלתות נסתרות מובילות לארון אחסון, ארון למכונת כביסה ומייבש, כניסה לשירותי אורחים ולמחסן דירתי. הקופסה ההומוגנית נצבעה בצבע אפוקסי, המשתלב בפלטת הצבעים של הדירה כולה. היא חולקה לריבועים שחלקם שקועים, ובכך מייצרים ריתמוס תלת ממדי המוסיף עניין והדגש. בתוך הרהיט נוצרה יחידה פתוחה מעץ אגוז אמריקאי כדי להעצים את תפקידה בחלל בהתאם לצרכיהם של בעלי הדירה.
ארונות: זדקה. עיצוב: דדי ויפית ראובני. צילום: אלעד גונן
צעיר ודינמי
במתחם ליזמים המעוניינים לשכור משרד או שולחן של OPEN SPACE נוצר חלל צעיר, צבעוני ודינמי, שיגרה את הדמיון ויהווה מקום שנעים להגיע עליו בכל שעה. בעוד רוב חדרי העובדים צמודים למעטפת, ארבעה חדרים פנימיים תוכננו בצורת קובייה חופשית בחלל. תקרת הקובייה איננה מגיעה עד לתקרת הבטון של החלל כולו, ומכיוון שהיא בולטת בחלל, היא נצבעה בכחול "קר", שעדיין ישדר שמחה ויעורר עניין. הכחל הזה חוזר בנגיעות במקומות נוספים כמו פופים, מדבקות קיר, כריות וריצוף.
עיצוב: שירי ארצי. צילום: גיל דור