תחשבו כמה נסיעות, תשלומים וכאב ראש סביבתי הייתם יכולים לחסוך, אם במקום לנסוע לסופרמרקט החצי בזול, כמעט חינם או השופע-בכלום-כסף, הייתם יכולים לגדל חלק ניכר מהמזון שלכם בעצמכם. וזה לא שאנשים לא עושים את זה. בנוגע ללול תרנגולות להטלת ביצים טריות לא בטוח שאנחנו הכתובת, אבל עבור גינה חביבה לגידול ירקות, שגם תסמן לכם את ה"וי" הנדרש לטרנד האורגני – כל מה שתצטרכו כדי להבין מאיפה מתחילים, תמצאו כאן.
גינת ירק צמודה לבית היא הדרך הטובה ביותר להבטיח למשפחה מזון טרי, בריא ונקי מכימיקלים. זה נכון לא רק למי שיש לו גינה, כי הרי היום אפשר לגדל ירקות באדניות על אדן חלון פתוח ומואר, על משטחי עץ במרפסת שמש, על קיר אנכי או אפילו בחצר בניין המגורים. חוץ מזה, מדובר בתעסוקה נפלאה לילדים משועממים. הנה כמה כללי ברזל לפני יציאה לדרך:
נגישות: לא משנה איפה תחליטו לגדל את השפע הזה, עשו זאת במקום נגיש שיהיה לכם קל להגיע אליו ולטפל במסירות בחברים הירוקים החדשים, שגם כך דורשים תשומת לב רבה יותר מצמחי נוי רגילים. חבל שעל עצלנות תיפול הגינה החדשה שלכם.
מרחב: גם באזור השתילה עצמו יש לתת ספייס לכל ירק כדי שלכל קבוצת שורשים יהיה השטח הפרטי שלה. וואן וונדי מרשת "משתלות וונדי", נותן לנו כלל מפתח לכך: אם יש לכם אדנית בנפח 4 ליטרים, הניחו בה שלושה שתילי ירקות, לא יותר.
שתילים או זרעים?: הכי נוח להתחיל משתיל מוכן שכבר החל לנבוט, מה גם שאחוזי ההצלחה שלו גבוהים יותר, אבל עם זרעים ועם תהליך ההנבטה שלהם תיהנו לא פחות. הם גם זולים יותר וגם מאפשרים לכם את הסיפוק שהנה, בזכותכם צמח כאן עלה ירוק ראשון. בחורף, למשל, ייקח לזרע כחודש עד שיתפתח לשתיל כמו זה שרוכשים במשתלה.
מצע גידול: בחרתם את השתילים, החלטתם על מספרם, ואתם אפילו יודעים שחשוב לדשן, אבל זה לא הסוף כי לא מספיק לדשן רק את הגומה שבה אתם מטמינים את השתיל. גיורא שמשי מ"אבן ארי", המתמחה בתערובות שתילה, ממליץ להוסיף מצע גידול המכיל דשן בשחרור איטי בכל אזור הגידול, מאחר שהשורשים "מטיילים" באדמה ולא נשארים רק במקום שבו שתלתם אותם. דאגו לאדמת גידול איכותית כמו כבול, שתאפשר למיקרואורגניזמים לחיות בקרקע ולשמור על איכות השתילים. איפה משיגים? פשוט מאוד – במשתלה הכי קרובה.
השקיה: שתלתם ודישנתם? יופי, אפשר לעבור לשלב ההשקיה. מרגע השתילה, השקיה פעמיים ביום תשמור על רטיבות השכבה העליונה של הקרקע. אחרי יומיים, כשהשתיל מבוסס היטב, הגדילו את הכמות אבל רק כשהאדמה יבשה. שימו לב גם שיש באדנית שלכם חור לניקוז המים, כדי שהמים העודפים יוכלו לצאת.
ואילו ירקות כדאי לכם לשתול?
התחילו מצמחי תבלין בעלי העמידות הגבוהה, במיוחד הרוזמרין והטימין, שצומחים כל השנה עם אור של לפחות שמונה שעות ביום, אוויר שאינו יבש מדי ואדמה לחה ולא רטובה. כוסברה גדלה מהר יחסית, תוך שבועות בודדים, וכך גם עירית, אבל תאלצו לגזום אותה לעיתים קרובות כדי להיפטר מעלים יבשים. גם פטרוזיליה ובזיליקום זקוקים לתספורת מפעם לפעם.
אחרי שתחוו הצלחה בעשבי התיבול, הגיע הזמן לעבור לירקות פשוטים כמו צנון, צנונית וגזר. נחלתם הצלחה בנחלה הקטנה? עברו לכל השאר, אבל לא כולם בבת אחת, אחרת תקבלו יבול בכמויות של ירקנים בשוק. רווח של שבוע לפחות בין שתילה לשתילה ייתן לכם אספקה נאה. כמה המלצות לדוגמה: חציל דורש חודשיים של ימים חמים כדי להתפתח כמו שצריך. פלפל קל מאוד לגידול, מחזיק מעמד זמן רב ונותן תוצרת גבוהה. כדי לגדל עגבניות יספיקו שישה שתילים לארבע נפשות, ובכל מקרה יש לשתול אותן בהתאם לעונה. מלפפון, הבסיס לכל סלט, זקוק לשמש מלאה, צריך לקטוף אותו לפני שהוא הופך לרך ואפשר לקטוף גם כשהוא קטן יחסית כדי להחמיץ אותו. תפוח אדמה אוהב שמש כמעט מלאה והשקיה מרובה, ומזיקים אוהבים אותו חזרה.
403
403