אם נבדוק את כל המטבחים בישראל, סביר שנגלה ברובם יש אי. אי במטבח, כך מסבירים הרבה מעצבים, עוזר למקסם את חלל המטבח ומהווה פתרון לבעיות שונות כמו מחסור במקומות אחסון או בשטח עבודה. מנגד, יש מעצבים שטוענים שלא תמיד רצוי למקם אי במטבח. מעבר לכך שהאי עשוי ליצור עומס ולהקשות על התנועה, המעצבים האלה גם רואים באי טרנד שחוק, שהגיע הזמן לזנוח. אז מה עדיף – לשים או לא לשים אי במטבח? דעות המומחים לפניכם.
ראש בראש: אי במטבח – כן או לא?
אי במטבח הפך כמעט לנורמה – ודווקא בגלל זה אנשים רבים בוחרים לוותר עליו. טובי המעצבים נקראו להכריע בשאלה האם כדאי לתכנן אי במטבח, וגם מסבירים מה אנחנו מרוויחים ומפסידים מכל אחת מהבחירות
מטבח עם אי
אי במטבח הפך לאלמנט כל כך נפוץ, עד שבשנים האחרונות אנחנו לוקחים את קיומו כמעט כמובן מאליו. אי במטבח הוא לא רק בחירה סגנונית, אלא פרט שמשפיע רבות על אופן ההתנהלות במטבח.
לפי מעצבת הפנים רויטל רודצקי, אי במטבח הוא פתרון שכיח כיוון שהוא עונה על פונקציות רבות. האי משמש כמשטח עבודה, מייצר מקומות אחסון ופעמים רבות גם מהווה ציר מרכזי בחלל. באחד הפרויקטים שעיצבה רויטל, הוחלט לוותר לגמרי על פינת האוכל, ולהפוך את האי למקום שסביבו מתכנסת כל המשפחה – גם בארוחות יומיומיות וגם באירוח.
מעצבת הפנים ריקי אלעזר מסכימה גם כן שהאי הוא המוקד של המטבח. בפרויקט שעיצבה בשיתוף מיכל לפיד, האי מהווה מעין כיכר שסביבה מתנהלת התנועה במטבח. בנוסף, האי מסייע בהגדרת החללים השונים, בכך שהוא חוצץ בין המטבח לסלון. "הבחירה לשים אי במטבח לא צריכה להיות מאולצת או אופנתית", מוסיפה ריקי. "אני מאמינה שאי במטבח צריך לשרת מטרה, ולאפשר תנועה נוחה וזרימה נעימה בחלל".
מעצבת הפנים שיר ארצי מתייחסת גם היא לריבוי השימושים שיש לאי במטבח. באחד הפרויקטים שלה, האי משמש גם כשטח עבודה וגם כמקום אחסון, ואף תורם לנראות של המטבח. "האי שתוכנן כולל מגירות המשמשות לאחסון וחלק פתוח המיועד לאביזרים וספרי בישול", מתארת שיר. "בהמשך אליו יש שולחן במראה רטרו, שמשלים את מראה המטבח".
לצד השימושים הרבים שיש לאי במטבח, יש מעצבות המעידות שהבחירה לתכנן אי גם סייעה להן להתמודד עם בעיה של חלל קטן. מעצבת הפנים נועה הראל נדרשה לעצב דירה קטנה יחסית, ועלתה השאלה האם לנצל את השטח הקיים לטובת אי שישמש לארוחות יומיומיות או לטובת פינת אוכל שתתאים לאירוח. "הפתרון היה לייצר אי במטבח, ובצמוד אליו למקם פינת אוכל רגילה שיכולה להיפתח – ובכך קיבלנו גם וגם", מספרת נועה.
בעיה דומה ניצבה מול מעצבת הפנים חופית סורידרוב שהתבקשה לתכנן יחידת דיור בגודל של 30 מ״ר בלבד. גם חופית בחרה לשים אי במטבח כדי לנצל היטב את השטח. "האי משמש גם כמשטח עבודה, גם כפינת אוכל קטנה וגם כאזור אחסון, ובכך הוא אפשר לנו למקסם את השימוש בשטח המטבח", מסבירה חופית.
מטבח בלי אי
למרות היתרונות הרבים שיש לאי במטבח, מעצבים ולקוחות רבים בוחרים לוותר עליו. חלקם רואים באי גורם מגביל ואחרים פשוט מאסו בו כטרנד. "נוצרה בישראל מעין תופעת עדר בנוגע לאי במטבח, אבל למעשה מדובר באלמנט שהוא ממש לא בגדר חובה", טוען המעצב גרשון צור. "צריך לבחון כל פרויקט לגופו, אבל במקרים שבהם אין הצדקה לשלב אי במטבח, עדיף לוותר עליו ובמקום להרוויח שולחן כייפי או פינת אוכל".
"אי במטבח הפך לסטנדרט כמעט בכל בית", מסכימות גם המעצבות אתי אטון ונעם ויזל. "כדי לשמור על היתרונות האי וליהנות ממנו, חשוב לוודא שהוא לא הופך את המטבח לצפוף ועמוס מידי. במטבחים קטנים למשל, אי לא תמיד מתאים מכיוון שיש לשמור על מרחק של לפחות 1.20 מטר בין האי לבין המקרר והארונות". באחד הפרויקטים של אתי ונעם, הוחלט לוותר על האי ולתכנן במקומו פינת אוכל. "פינת האוכל השתלבה נכון יותר מבחינת העיצוב של הבית, וגם יצרה הפרדה בין המטבח לאזור הסלון", הן מסבירות. מהלך דומה עשתה גם המעצבת רוית פרנק, שבחרה להחליף את האי המקובל בשולחן אוכל גדול.
מעצבת הפנים טובה ראובני טוענת גם היא שלא תמיד צריך אי במטבח. באחד הפרויקטים שלה היא נדרשה לעצב מחדש מטבח קיים. "במטבח המקורי היה אי שהפך עם הזמן למעין מחסן שעליו השליכו חפצים וניירת", מספרת טובה. "בשיפוץ הוחלט לבטל את האי הזה, ובכך המטבח הכפיל את גודלו, וכעת יותר אנשים יכולים להיות בו במקביל".
ומה קורה אם רוצים ליהנות מהיתרונות שיש לאי במטבח, אך לא ליפול למראה השגרתי? מעצבת הפנים דנה מורן ויתרה על האי השגרתי, ובמקומו שילבה שולחן ייחודי שעונה על פונקציות דומות. "אי במטבח הפך כמעט לנורמה והוא גם נראה מאד דומה בהרבה מטבחים", אומרת דנה. "באחד הפרויקטים שלי, הלקוחות סיפרו שהם נוהגים לאכול בעמידה ולכן ביקשו מקום שעליו רק יוכלו להניח את האוכל. במקום אי רגיל עם כיסאות, חידשנו שולחן נגרים שיועד לזריקה, ובכך התקבל מטבח במראה אחר".
עוד כמה טיפים בנושא אי במטבח בכתבות הבאות:
10 רעיונות שיפנו לכם מקום על המשטח במטבח
אי לדעתי הוא רהיט מיותר. הוא כמו פיל לבן שצריך לעקוף אותו בכל פעם, כדי להגיע למטבח. אכילה בסמוך לשולחן אינה דומה לאכילה בסמוך לאי, את השולחן ניתן להזיז להגדיל , לשבת מול, לפרוש מפה נעימה...האי לא ניתן להזזה ומאוד לא נעים לאכול על משטח שיש קר.