70 שנות עיצוב: פתיחות, ניחוחות חו"ל וצבעים נועזים במטבח

מחדר נחבא, שבו שהתה בעיקר האישה, הפך המטבח הישראלי בסבנטיז לגדול ופתוח, בעל קו עיצובי אחיד ודלפקים כחלק מהנגרות. המטבח הישראלי משתחרר מכבלי המסורת, והישראלים אוהבים את זה

 

מטבח הסבנטיזצילום: ארכיון רגבה

 

הסבנטיז, תקופה פופ-אפית וצבעונית, גדושת תסרוקות גבוהות ומנופחות ועושר בדים ופאטרנים, מופיעים היום כטרנד באופנה ובעיצוב פנים, בעיקר בתחום הריהוט והאביזרים. בבתים רבים מוצאים היום את הערגה לשנים הללו אם באביזרים ישנים המשולבים בעיצוב העכשווי ואם בסגנון עצמו, וכך גם בניואנסים קטנים במטבח.

המטבח היום הוא מקום שכולו חוויית יצירה. זהו אחד החללים המרכזיים בבית, הפתוח לאזור הציבורי ללא קירות, ובו מתכנסת המשפחה סביב שולחן גדול או אי ישיבה, ומבלה שעות רבות ביממה. בעמדת הבישול אנו מורגלים היום לגברים, נשים, בני נוער ואפילו ילדים אמיצים חובבי בישול, אבל אי שם בשנות ה-60 וה-70 הדברים נראו אחרת.

 

מטבח משנות ה 70אריחים עליזים וקווים מעוגלים. צילום: ארכיון רגבה

המטבח בשנות ה-70'

"תפיסת המטבח הייתה מצומצמת, משום שהאזור עצמו היה קטן וכך גם מכשירים כמו מקרר", אומר אדריכל אלדד סופר, מרצה בבית הספר לעיצוב "אולטימה". "נגרים פרטיים היו אלה שייצרו מטבחים, ואט אט התחילו לקום חברות לייצור של מטבח בקו אחיד". המטבח היה חדר סגור בדלתות, המיועד לבישול בלבד, ובעיקר אדם אחד נכנס אליו – בעלת הבית. יחידות הנגרות היו קטנות וצבועות בצבע שמן, ונבנו על גבי במה מבטון שהגביהה אותן.

בשל האופוריה אחרי מלחמת ששת הימים והשיפור ברמת המחיה של התושבים, השתנה גודל הדירות ואיתן גם גודל המטבח מכ-8 מ"ר לכ-12 מ"ר. חלה פתיחות בנושא עיצוב הבית והמטבח, ואנשים התחילו להשקיע יותר בעיצוב פנים. "הפורמייקה נכנסה בעיקר כחומר ציפוי חיצוני, ולצידה חומרים כמו עץ בוק. נכנסו צבעים חדשים נועזים ואופטימיים, כמו אדום, ירוק, צהוב וכתום, שהושפעו מעולם האופנה, והמטבחים החלו להשתלב עם דלפקים ופינות אוכל פתוחות, מעוגלות או גיאומטריות", אומרת גלית דינלטון, מנהלת תקשורת שיווקית ב"מטבחי רגבה".

 

מטבח משנות ה 70דלפקים משולבים במטבח. צילום: ארכיון בניין ודיור

 

מטבח משנות ה 70פינת האוכל כחלק מהמטבח. צילום: ארכיון בניין ודיור

 

"לא היה שם אף אחד, חוץ מעקרת הבית", אומרת דינלטון, "לא נכנסו למטבח ולא ראו אותו. גם הבישול היה שמרני, כל משפחה בישלה ואכלה לפי מוצאה והמסורת שלה. אלא שבשנות ה-70 השתנה גם מעמד האישה, ויותר נשים יצאו ללמוד ולעבוד. "ישראל עברה מהפכים כלכליים, שחשפו אותה לתרבות המערבית הן מבחינת החשיפה לחו"ל והן בהשפעות של אירופה ואמריקה על סגנון החיים".

מכשירים חשמליים חדשים כתנור או קולט אדים החלו לצוץ במטבחים, מתקנים לייבוש כלים ("אלמגוב") עברו ממשטח העבודה אל הארונות העליונים שכיסו את קירותיו של המטבח, וכך גם מדפי תבלינים וקפה-תה פינו מקום ונתלו מהארון העליון או ביחידות נפרדות.

 

מטבח משנות ה 70פינה מעוגלת ואלמגוב. צילום: ארכיון בניין ודיור

 

מטבח משנות ה 70אלמגוב בשירות המטבח. צילום: שני רינג

פופ-אפ במטבח

את הפופ-אפיות, הנטייה לקיטש והצבעים העזים מסביר אדריכל סופר בזרם הרדיקלי בתחום העיצוב, "עיצוב רדיקלי", שנוסד בשנות ה-60 לכן ונתן את אותותיו בשנות ה-70. "הזרם היה דומיננטי באיטליה וביטא ביקורת על תנועת המודרניזם, שדגלה בהתניית הצורה בפונקציונליות של המוצר, ולכן היה בעל מסרים שנונים ואירוניים אנטי פונקציונליים. ההתייחסות הייתה יותר לפופ ולקיטש, לרדיקלי, המוזר ומעורר התהיות, מעין הריסת דימוי החפץ ובנייתו מחדש". בשל כך הוא סבור, כי שנות ה-70 מייצגים את ההשתחררות מכבלים של מסורת ושמרנות, שאפשרה פריצת דרך לעולם דיגיטלי יותר.

 

מטבח משנות ה 70ירוק ואדום במטבח. צילום: ארכיון רגבה

 

מטבח משנות ה 70עץ במטבח, ארונות מכסים את הקירות. צילום: ארכיון בניין ודיור

הישראלים אוהבים את החדשנות במטבח ומתחברים בקלות לצבעים נועזים. דינלטון: "הצרכן הישראלי אוהב שינויים וחידושים בביתו הכוללים גם את שדרוג המטבח. הישראלים פחות שמרניים מהאמריקאים והאירופאים, מחליפים מטבח מדי עשור ואינם מהססים להיות אופנתיים".

 

מטבח משנות ה 70מטבח חדיש לתקופתו, VALCUCINE. צילום: יח"צ

 

 

מרכזית
1 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הפעם הצליח לכם! מקסים!

בודק...