מעצבת השבוע: לילך רז – מתכננת חללי פנים

אחרי שנים של פרקטיקה בפרויקטים של מגורים, חלה נקודת מפנה בקריירה המקצועית של לילך רז. מתכננת חללי הפנים בספריה העירונית בחריש

צילום: מאיה חבקין
מאיה חבקין
לילך רז

לילך רז – מספרת:  משנקר ועד פירנצה

"היום אני מתגוררת במושבה בנימינה, נשואה ואם לשלושה, בן ושתי בנות. בילדותי חלמתי להיות מעצבת אופנה. כנערה גיליתי את תחום עיצוב הפנים והתאהבתי בו. בהגיעי לתיכון, כמובן מאליו בחרתי במגמת אדריכלות ובצבא המשכתי להתעסק בתחום דומה כשרטטת מבצעים מסווגים בבור חיל הים. עם שחרורי נרשמתי  ללימודי אדריכלות ועיצוב פנים. התקבלתי למסלול האקדמי בשנקר. אחרי 4 שנים של לימודים אינטנסיביים, אותם סיימתי  בהצטיינות כזוכת פרס סביבה וקיימות על שם יעקב רוזן, על פיתוח פרויקט חדשני באדריכלות ירוקה. נסעתי לפירנצה, איטליה לקורס בשימור מבנים בטכנולוגיה מתקדמת בשיתוף עם האוניברסיטה לאדריכלות. רכשתי את הידע הטכנולוגי הרחבתי אותו לתחומי התלת ממד, סריקות מבנים, מידול והדמיות. כך נהניתי מכול העולמות".

"בתחילת דרכי בתחום עסקתי בעיקר בתכנון, עבדתי כמתכננת ומעצבת פנים במשרדי אדריכלים. בתקופת מגפת הקורונה, החלטתי לקפוץ למים העמוקים ולצאת לדרך עצמאית. המיזם הראשון שלי בתור בעלת עסק, היה פרויקט של התחדשות עירונית. כשאני כבר אמא צעירה, בחודשים המתקדמים של ההיריון השני, הייתי אחראית בפרויקט תמ"א על תכנון חללי הפנים של שני בניינים. כשבכל אחד מהם כ-30 דירות. כך יצא לי לתכנן מחדש עשרות דירות ולהעמיק בתכנון ופרקטיקה כי השינויים החיצוניים שבוצעו למעטפת הבניין השפיעו רבות על פנים הדירות. ליוויתי עשרות דיירים מתחילת הפרויקט ועד לשלב מסירת הדירות" כשאני בהיריון השלישי שלי".

 

המעצבת לילך רז

המעצבת לילך רז על רקע הספרייה העירונית בחריש שעוצבה על ידה

4

נקודת ציון בקריירה המקצועית של לילך רז

"תכנון ועיצוב הספריה העירונית הראשונה בעיר חריש, היווה ומהווה נקודת ציון חשובה בקריירה המקצועית שלי. אחרי שנים של מיקוד בתכנון ובביצוע פרויקטים במגזר הפרטי שהוא אישי ומוכוון לקוח ספציפי. בפרויקט הספריה נדרשה ממני זווית ראייה שונה: ניצול נכון ומדויק של שטחים ציבוריים גדולים, התאמת התכנון והעיצוב למגוון רחב של קהלים ועיצוב על זמני שיהיה נכון ורלבנטי גם בעוד הרבה שנים.

מבחינתי זה היה אתגר גדול יותר מעצם התכנון והביצוע, אני רואה בכך סוג של שליחות עם ערך עליון. כי מעבר לתכנון ולעיצוב הספריה בהתאמה לפעילויות הקהילתיות המתקיימות בה, חשוב לי ליצור חלל עם אווירה ייחודית ומעוררת השראה, כזו שתגרום למבקרים בו בכל הגילאים את הרצון לשהות בו, להעמיק בקריאה, מחקר והתפתחות. מרחב שאנשים יחושו כלפיו שייכות שתמשך לאורך שנים".

בזכות פרויקט הספריה בחריש, המעצבת לילך רז ממשיכה להעמיק בתחום תכנון ספריות ציבוריות ובימים אלו עובדת על פרויקט חדש של תכנון ועיצוב ספריה במוסד חינוכי מוביל ומוכר. גם בפרויקט זה היא מיישמת את התפיסה העדכנית שספריה זה מקום מפגש שחייב לעורר השראה ולעודד אינטראקציות רבות, ביחוד אצל ילדים. לכן, היא משלבת בתכנון שלה חלל ישיבות מכובד המתאים לפרזנטציות, ישיבות של מועצת תלמידים ולפגישות מורים. לדעתה עיצוב ברמה גבוהה כפי שמקובל לראות כיום בחברות עסקיות בינלאומיות מובילות, מהווה גורם משפיע על הילדים שישתמשו בו. הנוכחות שלהם בחלל כזה עשויה להוות גורם נוסף בהכשרתם אל העתיד בעולם האמיתי.

פינה בספרייה עירונית בחריש

ליד אזור הקריאה והלימוד מעוצבות בקווים מעוגלים פינות ישיבה זוגיות

7

האלמנטים בהם לילך רז משתמשת לתכנון חללים

"אני מאוד אוהבת צבעים. צבעים עוזרים בארגון המחשבה. בתכנון שלי אני משתמשת בצבעים לצורכי המתמצאות בסביבה, הם ברורים וקלים להבנה לכל גיל ובכול שפה במיוחד כשמדובר בחללים ציבוריים גדולים. בנוסף, צבע משמש עבורי אמצעי להתחבר למקורות בטבע  ולסביבה הטבעית המקיפה את המבנה אותו אני מעצבת. כמו כן אני אוהבת עיצוב שמפעיל את החושים של המבקרים ולכן אני מרבה להשתמש בטקסטיל. הצבעוניות והרכות של הטקסטיל יוצרת מעין מסע חוויתי, כמו טיול בטבע השופע מרקמים וצבעים. זאת בנוסף לכך שטקסטיל מהווה אמצעי מצוין לשיפור האקוסטיקה בחלל כזה".

ספה בספרייה עירונית בחריש

ספות בגוונים בהירים מעוצבות בקווים מעוגלים ורכים ביניהן מעמד ייעודי עליו מונחים ספרים

6

אילו חללים היית רוצה לתכנן בעתיד?

"אני מאוד מרוצה ומסופקת מהפרויקטים שאני עושה לאחרונה בתחום הציבורי והחינוכי, ואני רואה את עצמי ממשיכה באותו הקו. אני נהנית מהאתגר התכנוני שניצב בפני, להחיות מחדש את עולם הספריות ולייצר חוויה חדשה בחלל קיים ומוכר. חוויה אשר מותאמת לתקופתנו, תכנון ועיצוב של חללי פנים מעוררי השראה, אשר מעודדים את הקהילה ואנשים בה להמשיך לבקר, להתחבר וליצור חוויות חדשות. בעיני מהות העיצוב עמוק יותר מההגדרה. זה כולל היבטים רבים של התאמה והנגשה לכולם, חללים מותאמים לפעילויות חברתיות וקהילתיות שונות בזמנים שונים של היום ועיצוב על זמני שיופיו ויעילותו תשמר לאורך שנים".

אולם בספרייה עירונית בחריש

אולם לפעילויות חברתיות וקהילתיות מופרד באמצעות קיר זכוכית שקופה

8

איזה טיפ חשוב את יכולה לתת למתכננים ומעצבי פנים ?

  • "בכל פרויקט של עיצוב, בן אם זה בית פרטי ובמיוחד אם מדובר במבנה ציבור. ההסתכלות על תכנון המקום ועיצובו חייבת להיות רחבה ומקיפה. מהקונספט הכללי ועד לפרטים הקטנים כגדולים. כי סך כל הפריטים יוצרים את השלם במלואו – החוויה החדשה בחלל שתשאיר חותם למשך שנים קדימה".

 

 

ספרייה עירונית בחריש

אזור הקריאה והלימוד שבספריה מסומן באמצעות שטיח ירוק

5
ספרייה עירונית בחריש

במבט על אזור הקריאה שבספריה בולטים לעין שילובי הצבע ומרקמי הטקסטיל שהותאמו לכל אזור בנפרד

3

בתכנון החלל הגדול שמאחורי קיר הזכוכית, החלוקה לאזורי פעילות שונים בוצעה באמצעות שטיח צבעוני ופינות ישיבה ייעודיות

4
אחד מהאולמות בספרייה בחריש

שולחנות עבודה, פינת ישיבה וכיסאות לצד וילון ורטיקלי המאפשר הצללה בעת הצורך

3

במרכז האזור האינטראקטיבי עוד פינת ישיבה עם ספות רכות, ביניהן מעמדים למחשבים

2
2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאד אהבתי, משרה אוירה נינוחה

יפה מאוד. הרעיון לחלק את החלל לפי צבע השטיח, כמו בשימוש עם כמה סוגי מרצפות לחלוקת שטח לאיזורים שונים, ממש חכם. במיוחד כשצריך שקט וריכוז.

בודק...