חווית מגורים ייחודית – וילה במושב המתרגמת הווי משפחתי לאדריכלות ועיצוב פנים מקומיים

במושב במרכז, האדריכלית מיכל אהרוני גובס, יצרה בית שהוא הרבה יותר ממקום מגורים – הוא בית שמספר סיפור של משפחה ואת החיבור שלה למקום בשפתה העיצובית המקומית, הארץ ישראלית

צילום: טל ניסים אדריכלות: מיכל אהרוני גובס
300 מ"ר
500 מ"ר
טל ניסים
מיכל אהרוני גובס
מיכל אהרוני גובס
לצילום- תמי מנדלר

באזור ההרחבה שבאחד מהמושבים במרכז הארץ, על מגרש פינתי המשתרע בין שלושה רחובות, ניצב בית שנבנה בשנות ה-90. ברקע נוף של שדות נרחבים, הבית עבר שיפוץ מקיף שכלל גם תוספות בניה. התכנון מחדש מדגיש במונומנטליות עדינה את מפלסי הבית כשהוא מפרק את המסה הבנויה למשטחים אופקיים בדומה לשכבות סלע. הצמחייה מקומית ומשתלבת ברקע שדות המושב. התכנון האדריכלי ועיצוב הפנים, שהותאמו לצורכי וסגנון החיים של הדיירים החדשים, שינו את אופיו ומהותו של הבית. ייחודיות הבית מתבטאת בחוויית מגורים יוצאת דופן. החוויה מתחילה בחוץ, כששביל היקפי המזמין לטיול סביב הבית, מתחבר למרחבים ולתנועה שבתוך הבית. הזרימה הטבעית יוצרת קשר בלתי אמצעי בין הפנים והחוץ ובין המבנה לדיירים.

מרחב מגורים

מבט בחלל המגורים

14

אדריכלות המתחברת למקום

משפחה, הורים לשתי בנות מתבגרות, רכשו בית באזור ההרחבה שבאחד מהמושבים במרכז הארץ. הבית שנבנה בשנות ה-90 כשהוא משתרע על שלושה מפלסים מותאמים לטופוגרפיה של הרחובות. המשפחה רצתה להתאים את הבית לצרכים שלהם . הם פנו לאדריכלית מיכל אהרוני גובס. כבר מהפגישה הראשונה היה ברור שפרויקט השיפוץ עומד להיות מסע מרגש וייחודי עם תוצאות מושלמות.

בתכנון האדריכלית תרגמה את האהבה של המשפחה לטיולים ולטבע לחללים ייחודיים הקושרים בין החוץ והפנים פיזית, ויזואלית ומטשטשים את גבולות החלל. בעיצוב הפנים, היא השתמשה בחומרים טבעיים ובחירת הריהוט נעשתה בליקוט על מנת לייצר עיצוב אקלקטי מקומי, עשיר ועל-זמני.

חזית אחורית של מעטפת הבית

חזית צידית הפונה לאחד הרחובות התוחמים את המגרש

13

תכנון מחדש של המגרש והמבנה

השיפוץ הנרחב שינה מהותית את חזות המבנה. בוצעו הריסות ותוספות בניה במפלסים השונים, קונטור תכסית קומת הקרקע שונה, חזיתות הבית תוכננו ועוצבו מחדש באמצעות חומרים טבעיים וסקלת צבעים שנעים מלבן שבור עד חום פלדה ומתחברים לאדמה ולטבע. השינויים הרבים שנעשו במבנה הותאמו לפיתוחו מחדש של השטח שכלל בין היתר תכנון שביל היקפי למבנה המייצר גישה מונגשת.

.

כניסה לבית

הכניסה והשביל המקיף את הבית בריצוף אבן טבעית

5

אדריכלות גיאומורפולוגית המותאמת למקום, הטופוגרפיה והנוף הטבעי

דבריה של האדריכלית מיכל אהרוני גובס  על השינויים שביצעה במעטפת ובתוך הבית : "התכנון מחדש מדגיש במונומנטאליות עדינה את מפלסי הבית כשהוא מפרק את המסה הבנויה למשטחים אופקיים בדומה לשכבות סלע. הצמחייה מקומית ומשתלבת ברקע שדות המושב".

במרכז הפטיו החיצוני עץ דקל שמגיע עד למפלס הרביעי

תמונה לתוכן הכתבה (80)

על ציר הכניסה

מול מבואת כניסה פנימית, מתגלה במלוא יופיו פטיו מרכזי שמקשר מבחוץ ומבפנים את כל מפלסי הבית. מימין לפטיו הפונה צפונה, גרם מדרגות, ומשמאלו פתוח לאזור המגורים, מטבח, פינת אוכל כשבהמשך ממוקם הסלון.

מול הכניסה לבית הפטיו, מימין המדרגות ומשמאל המטבח. ריצוף הפנים יוצא ובכך מחזק את הקשר

תמונה לתוכן הכתבה (79)

קומפוזיציה מאוזנת המשלבת בין יציבות וקלילות

מדרגות ספירליות צרות ולא נוחות לתנועה, הוחלפו. במקומן תוכנן גרם מדרגות רחב  בנוי בצורת האות "ח" שמקיף  חלל אנכי המיתמר למפלס הביניים וקומת חדרי השינה של הבנות. גרם המדרגות הקל שתוכנן על רקע  חלון אנכי גבוה דרכו חודר אור יום, משלב בין קונסטרוקציית פלדה בגוון האלומיניום למדרכי עץ תואמים לפרקט.  תכנון ועיצוב גרם המדרגות יוצר חיבור מעשי בין המפלסים יחד עם קשר וויזואלי בין ריצוף האבן הטבעית שבקומת הקרקע לבין רצפת פרקט העץ שבחדרי השינה.

גרם מדרגות קלות

גרם מדרגות קל מחבר את כל ארבעת המפלסים

1

חיבור לטבע בעיצוב חלל המגורים

בתכנון ובעיצוב המטבח נעשה שימוש בחומרים טבעיים וייחודיים בצבעי אדמה המחזקים ומדגישים את החיבור לטבע. השימוש בחומרים ייחודיים כדוגמת הריצוף באבן טבעית מגוונת ובחיתוך אמורפי, טדלק, שימוש בעץ ועוד. במרחב הגדול מטבח שבמרכזו אי ובמקביל לו שולחן האוכל בולט השימוש בעץ. המטבח עשוי עץ בגמר פורניר אגוז, שולחן האוכל עשוי עץ ותוכננה נישה לארון נגרות בהתאמה אישית המיועד לכלים יפים מול שולחן האוכל המגדיר את האזור.

 

 

מטבח עץ טבעי

מעל שולחן האוכל, גופי תאורה מחימר שעוצבו על ידי האדריכלית מיכל אהרוני גובס

7

הפניית הסלון לחוץ

במרחב המגורים הגדול,  אזור הישיבה, בשונה מהנהוג, אינו מופנה כלפי הטלוויזיה. הסלון תוכנן ועוצב כשהוא תחום בוויטרינות הנפתחות אל החצר ומאפשרות שימוש ורסטילי בחלל. כל קומת הכניסה, כולל חדר המגורים, מפלס הביניים והחצר שמקיפה את הבית, מרוצפים באבן טבעית, בחיתוך אמורפי, ובעלת גוונים מרובים כולם בגווני אדמה כהים המחזקים את הקשר לקרקע, לארציות ולחומר. לתמיכה בפתיחות ובקשר שבין הפנים לחוץ, תוכננו מראש נקודות פעילות חיצוניות שממשיכות את הפעילות הנעשית בתוך הבית. גם בחדר המגורים בולט לעין ריבוי הפתחים שמטשטשים את גבולות הבית, מרחיבים את תחושת החלל ומאפשרים שליחת מבטים לעבר מרחבי השדות שמסביב.

סלון פינתי

אזור הישיבה פונה אל וויטרינות פינתיות. ריצוף האבן הטבעית שבסלון ממשיך גם לחצר.

11

יחידת הורים מחולקת לשני אגפים

יחידת ההורים ממוקמת במפלס התחתון. במקור היו שם שני חדרי שינה שאוחדו לשטח אחד גדול. ממדי החדר שאוחד אפשרו לאדריכלית להפריד את המרחב לשני אזורי פעילות, שינה ועבודה. באמצעות רהיט נגרות מורכב שתוכנן בהתאמה אישית לצרכים ויוצר מעין משרבייה, הופרד אזור השינה ומהאזור הצמוד לו. באזור המוצמד, בו תוכננו ארונות בגדים ומקומות אחסון נוספים, שולבה פינת עבודה. מאזור המעבר הקושר בין שני אגפי יחידת ההורים, גישה לחדר הרחצה.

חדר שינה ועבודה

יחידת המגורים המרווחת של ההורים חולקה לשניים - אזור שינה ואזור ארונות בו שולבה פינת עבודה הצופה לחצר

8
אזור עבודה ליד חדר שינה

פינת העבודה הצופה לחצר

4

קשר הדוק ומגוון בין החוץ והפנים בכל אחד ממפלסיו של הבית

פעילויות הפנאי של בני המשפחה והאורחים, ממשיכים גם במפלס האמצעי. שם תוכנן  חדר משפחה שבין היתר מיועד גם לצפייה בטלוויזיה. העיצוב היוצר שפה חזותית מגובשת, עשירה הקושרת בין קווים מודרניים ונקיים לחיבור לטבע ולמקומיות, משלב פרטי ריהוט ייחודיים כמו רהיט העץ הנוסטלגי שבחדר המשפחה. לחדר המשפחה צמודות  שתי מרפסות. האחת, מרפסת צפונית, והשנייה מרפסת דרומית ממנה ניתן להגיע גם מחדר שרות בו משולבים שירותי האורחים. קירות שירותי האורחים מחופים בטיח טדלק בגוון בג', ובעיצוב משולבת נגרות עץ בגוון תואם לנגרות הבית. בפרטי הנגרות ניכר תכנון חכם של אחסון שתוכנן בהתאמה אישית לצרכי הדיירים ועיצוב החדרים.

חדר משפחה

חדר המשפחה עם רהיט נוסטלגי

9
שירוי אורחים

מימין, המדרגות במפלס האמצעי. משמאל הכניסה לשירותי האורחים

2

תוספת מפלס עליון 

במסגרת השיפוץ המקיף, נבנה המפלס העליון כשהוא מתוכנן לשני חדרי השינה של הבנות. לכל אחת מהן עוצב חדר שינה נפרד עם מרפסת שמש צמודה. באותו מפלס עוצב  חדר רחצה משותף, ממנו יש גישה למרפסת גדולה דרומית המשמשת את הבנות לאירוח.

מדרגות ומסדרון

מימין, המפלס העליון של המדרגות, משמאל המסדרון שמוביל לחדרי הבנות ומרפסת השמש

תמונה לתוכן הכתבה (76)
חדר בת

אחד מחדרי הבנות עם יציאה למרפסת שמש

10

לסיום – על האדריכלית מיכל אהרוני גובס

אדריכלית מיכל אהרוני גובס, אדריכלית רשוייה ובעלת תואר שני באדריכלות, מאוניברסיטת תל אביב.

הסטודיו שבבעלותה מוכר בזכות הגישה הרב-תחומית הייחודית שלו, המשלבת אדריכלות, עיצוב פנים, אמנות ואוצרות עבור לקוחות פרטיים, עסקיים ומוסדיים. מאז הקמתו בשנת 2007, הסטודיו צבר ניסיון רב במגוון רחב של פרויקטים, החל ממגורים ועד חללים מסחריים וציבוריים.

עבודתה האדריכלית מאופיינת ביצירת שפה עיצובית מגובשת,  גיאומורפולוגית  מקומית – ארץ ישראלית המותאמת למקום על מאפייניו הפיזיים והמתרגמת את ההווי הייחודי של המשפחה, האדם הפרטי, העסק או המוסד לכדי יצירת חללים ומרחבים ייחודיים.

.

 

מימין: האדריכלית מיכל אהרוני גובס בכניסה לבית, משמאל: בודקת את התוכניות

תמונה לתוכן הכתבה (78)

קרדיטים לספקים:

10 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בית יפה מאוד. החזית הקדמית מרהיבה

וואו מושלם ברמות איזה מהמם ומיוחד

איזה ריצוף מגניב. ממש נותן תחושה של טבע בתוך הבית

וילה מרשימה ומיוחדת! איזו יצירתיות ותשומת לב לפרטים

בית מהמם השילוב עם החוץ הירוק והעץ בחלקים הפנימיים מקסימים.הייתי בשמחה בוחקת בית מושלם כזה.כל הכבוד מיכל

שאפו הרבה סטייל ובטוב טעם יפה שיודעת לתת קרדיטים לספקים ושותפים לדרך לא מובן מאליו

וילה מרשימה! ממש יצירת אומנות

איזו וילה מרשימה! ממש יצירת אומנות

וילה מרשימה! איזו מקצועיות

כתבה כיפית לקריאה, בשילוב התמונות של הבית היפיפה הזה, תענוג

בודק...