האם הגיל יכול להרגיש אחרת כאשר אתה מבוגר?

השנים חולפות, הגיל הכרונולוגי עולה, ורבים מעסיקים את עצמם בשאלה האם הגיל יכול להרגיש אחרת כשאנו מבוגרים. אומנם החוויה של העשורים המתקדמים בחיים שלנו שונה מאדם לאדם, וישנם גורמים רבים המשפיעים על האופן שבו אנחנו מרגישים את גילנו בשלב זה של החיים

freepik

ישנם שורה של היבטים עליהם קיימת הסכמה רחבה שבכוחם לגרום לנו לחוש אחרת. חיוניים יותר, נמרצים ומסוקים הרבה יותר. כיצד עושים זאת? להלן ההסברים:

זקנות משחקות

ישנה הבחנה חשובה בין הגיל הכרונולוגי – מספר השנים שעברו מאז שנולדנו – לבין הגיל הפסיכולוגי, שמשקף כיצד אנו מרגישים ומחשיבים את עצמנו. בעוד שהגיל הכרונולוגי: משמש לצרכים אדמיניסטרטיביים, רפואיים וחברתיים והוא אחיד לכל בני האדם, הגיל הפסיכולוגי הוא מדד סובייקטיבי לגמרי. מחקרים מראים כי אנשים רבים מרגישים צעירים מגילם הכרונולוגי. מחקר אחד מצא כי כ-70% מהמבוגרים מדווחים על תחושת גיל פסיכולוגי צעיר מגילם הכרונולוגי בעשור אחד לפחות, בעוד ש-25% מהם חשים צעירים בעשרים שנה או יותר. מחקר נוסף הראה קשר בין גיל פסיכולוגי צעיר לבין בריאות פיזית ומנטלית טובה יותר, רמת פעילות גופנית גבוהה יותר, ושביעות רצון כללית גבוהה מהחיים.

למעשה, הפער בין הגיל הפסיכולוגי לגיל הכרונולוגי יכול להשפיע על בריאות נפשית ופיזית. תחושת גיל פסיכולוגי צעיר עשויה לשפר את תפקוד המוח, להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ולהגביר את תוחלת החיים. מצד שני, תחושת גיל פסיכולוגי גבוהה יותר עלולה להוביל לפגיעה בבריאות הנפשית ולהאצה בתהליכי ההזדקנות.

זקנים פוקר

במהלך השנים האחרונות התפרסמו שורה של מאמרים מדעיים בנושא, מתוכם ניתן לזקק 4 גורמים משמעותיים שמשפיעים על הגיל הפסיכולוגי

בריאות פיזית: בריאות טובה משמרת תחושת חיוניות ומפחיתה את הפער בין הגיל הכרונולוגי לפסיכולוגי. אנשים שמנהלים אורח חיים בריא מדווחים לעיתים קרובות על תחושת גיל פסיכולוגי צעירה יותר.

מצב נפשי: מצבי רוח שליליים, דיכאון וחרדה קשורים בדרך כלל לתחושת גיל פסיכולוגי גבוהה יותר, בעוד שמצב נפשי חיובי ואופטימי תורם לתחושת גיל פסיכולוגי צעיר.

תרבות ותפיסות חברתיות: תפיסות חברתיות ותרבותיות בנוגע להזדקנות יכולות להשפיע על תחושת הגיל הפסיכולוגי. למשל, בחברות שבהן זקנה נתפסת באופן שלילי, אנשים נוטים להרגיש מבוגרים יותר מגילם הכרונולוגי.

קשרים חברתיים: תמיכה חברתית חזקה ושמירה על קשרים חברתיים פעילים קשורים לתחושת גיל פסיכולוגי צעירה יותר. הסיבות לכך רבות ובכללן תמיכה רגשית: חברים ובני משפחה מספקים תמיכה רגשית שעוזרת להתמודד עם אתגרי החיים. תחושת השייכות והקשר עם אחרים מסייעת להפחית תחושות של בדידות, דיכאון וחרדה – רגשות שיכולים לתרום לתחושת הזדקנות מוקדמת. בנוסף, השתתפות בפעילויות חברתיות, כגון מפגשים, טיולים משותפים ופעילויות קהילתיות, מעודדת תחושת חיוניות ומעורבות. מעורבות כזו תורמת לתחושת גיל צעירה יותר ומקדמת אורח חיים בריא יותר. מעבר לכך, יש משקל רב לתחושת משמעות ומטרה: קשרים חברתיים מעניקים תחושת משמעות ומטרה בחיים. מחקרים מראים כי אנשים שמרגישים בעלי משמעות ותכלית נוטים להרגיש צעירים יותר ולדווח על איכות חיים גבוהה יותר.

זקנות על המזח

מעבר לכל זאת, קיים משקל משמעותי להשפעת התפיסות החברתיות והתרבותיות על הגיל הפסיכולוגי: החברה בה אנו חיים משפיעה רבות על הדרך בה אנו תופסים את עצמנו בגיל מבוגר. בחברות בהן ישנה הערכה לידע ולניסיון חיים, מבוגרים נוטים להרגיש משמעותיים וצעירים יותר מבחינה פסיכולוגית. לעומת זאת, במקומות בהם ההזדקנות נתפסת כחולשה או כעול – רבים חווים תחושת הזדקנות מוקדמת.

לסיכום : בסופו של דבר, הגיל הכרונולוגי הוא רק מספר. התחושה האישית של הגיל, כפי שהיא משתקפת בחוויות היומיום שלנו, תלויה בהרבה גורמים נוספים – החל מבריאות פיזית ומנטלית ועד לתפיסות חברתיות ותרבותיות. אמנם אי אפשר לעצור את הזמן, אך הגישה שלנו לחיים יכולה לגרום לנו להרגיש צעירים בכל גיל. תפיסה זו מהווה את האני מאמין של רשת דיור מוגן 'עד 120'. בין אם מדובר על הבית בתל אביב, דיור מוגן בשרון { הבית בהוד השרון}, הבית בראשון לציון או הבית במודיעין – בכל אחד מהם אנו מקדמים גישה ייחודית שרואה בגילאי הזהב של חיינו, הזדמנות לפרוח ולמלא אחר כל התשוקות שלנו בהתאם לגילנו הנפשי ולא הביולוגי. איתנו, תמצאו את הפתרון המושלם לצמיחה אישית ולסיפוק בשנים הטובות בחייכם, ולהצטרף לקהילה מגובשת, שמחה ומשגשגת.

 

וכמובן זה המקום להזכיר את חשיבות הגישה האופטימית : מחקרים מצביעים על כך שגישה חיובית ואופטימית לחיים משפיעה על תחושת הגיל. אנשים שמתמקדים בהישגים ובשמירה על תחביבים גם בגיל מבוגר, נוטים להרגיש חיוניים וצעירים יותר. גישה זו לא רק תורמת לבריאות הנפשית, אלא גם מעצימה את תחושת המשמעות והשייכות.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...