מלונאות 2023: קיימות, חסכון באנרגיה וטכנולוגיה

התייר הבינ"ל מחפש חוויה שכוללת לצד הערכים המסורתיים של מיקום, אווירה וניקיון גם ערכים של שמירה על הסביבה וקיימות.

מלון הבוטיק "סופיה כנרת" בטבריה הרים את הכפפה והצטרף לטרנד העולמי. איך עשה זאת, ומה השיג בדרך?

מלון סופיה
מלון סופיה

אורח מגיע למלון, למה הוא מצפה? בעבר, וזה לא כזה עבר רחוק, עד לפני כ-20 שנים, התשובה הייתה יחסית פשוטה – הציפייה הייתה למיקום מיוחד או מרכזי, אווירה פסטורלית, ניקיון של החדרים, גיוון בחדר אוכל וצוות ידידותי בלובי. אלא שהימים האלו חלפו עברו, כיום הציפייה של אורח בבית המלון היא לחוויה הרבה יותר רחבה, והשיקולים לבחור במלון כוללת ערכים נוספים, בטח כאשר פונים לאוכלוסיית תיירים בינ"ל. אחד מאותם ערכים חדשים – קיימות ושמירה על הסביבה.

מלון סופיה
מלון סופיה

המגמה הזו מקבלת ביטוי גם בנתונים. מחקר של Statista משנת 2021 מצא ש-81% מהמטיילים אמרו שבכוונתם לבחור מקום אירוח המעודד קיימות כבר במהלך השנה הקרובה. רשת המלונות הילטון פרסמה בשנת 2018 סקר שהראה שבערך שליש מהאורחים בודקים מראש לפני ביצוע הזמנה את מדיניות הקיימות של החברה. הנתון הזה מזנק ל-44% בשכבת הגיל 25 ומטה. השינוי הזה בטעמיו של השוק הוא כנראה הגורם לכך, שעשרות רשתות מלון וחברות המספקות שירותים לתעשיית המלונאות – המנהלות במצטבר כ-7 מיליון חדרים, ו-45 אלף אתרים – הצטרפו ל-Sustainable Hospitality Alliance, גוף המאחד את החברות בתעשיית התיירות המחויבות לקיימות ואיכות סביבה.

מלון סופיה
מלון סופיה

מלון טכנולוגי על שפת הכנרת

את הקריאה הזו של שוק התיירות העולמי שמע גם ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, והיזם של מלון הבוטיק "סופיה כנרת" בטבריה. בית המלון נפתח בשנת 2020, בעיצומה של מגיפת הקורונה, אחרי שש שנות בניה, שיפוץ ושימור – במבנה עותומאני מפואר מהמאה ה-19. 150 מיליון שקלים הושקעו בהקמת בית המלון, המכיל 120 חדרים, ספא, בריכת אינפיניטי, ואפילו חדר יין למביני העניין. אלא שבית המלון לא הסתפק רק במתן חוויה תיירותית מעולה, אלא ברוח הימים הללו הוא גם לא חסך מאמצים כדי להפוך את בית המלון לטכנולוגי, ירוק וידידותי לסביבה.

"המלון הזה מבחינה טכנולוגית הוא המתקדם ביותר בארץ, זו טכנולוגיה מלונאית שמובילה אותנו למאה ה-21", אומר סרוגו. "חוויית האורח יוצאת מהכלל. מהרגע שהאורח עושה צ'ק אין, הבקר מדליק בתוך החדר תאורת 'welcome', טמפרטורה מאוד נוחה ומוזיקת רקע, וחוויית האורח היא יוצאת מהכלל".

10% חסכון באנרגיה

אלא שחוויה היא לא כול הסיפור כאשר מדובר על מלון "סופיה כנרת" וטכנולוגיה. אותה הטכנולוגיה משדרגת את בית המלון, מכניסה אותו לקטגוריה של בית מלון חכם, ומשמשת לחיזוק האלמנט הכה חשוב של עידוד הקיימות ואיכות הסביבה. לצורך כך בחר בית המלון בטכנולוגיה הייחודית של שניידר אלקטריק (Schneider Electric) לניהול אנרגיה ובקרת המבנה, הנקראת – EcoStruxure for Hotels.

"בחרנו את הפתרון של שניידר אלקטריק מסיבה אחת פשוטה", מציין סרוגו, "היא מייצרת אקו-סיסטם ובקרה מירבית בכול המלון. המערכת הזו יודעת להתממשק בקלות לכול מערכת מלונאית מוכרת. יש לנו מערכת BMS משוכללת (בקרת מבנה), שבעצם מתפעלת את כול המערכות במלון. אנחנו מסוגלים לקבל 'אינפוטים' שמשמעותם כסף. עד היום אנחנו רואים שיש חסכון של 10% בצריכת האנרגיה, ובערך 10% בכוח האדם בתחום תפעול המערכות והאחזקה".

הפחתת פליטות גזי חממה

המערכת אותה בחרו במלון "סופיה כנרת" מבית שניידר אלקטריק נכנסת לקטגוריה של פלטפורמות טכנולוגיות לניהול הבניין החכם. "בניין חכם הינו אחד הטרנדים המובילים היום את עולם הנדל"ן", מתאר עזרא כהן, סמנכ"ל אפיון והנדסה ומנהל את תחום בקרת המבנה בסניף הישראלי של חברת שניידר אלקטריק. "כידוע, בניינים הינם צרכנים גדולים של אנרגיה, והם אחראים לצריכה של כ-30% מכלל החשמל בישראל. חיסכון אנרגטי בסקטור זה – בטח בתקופה בה מחירי החשמל מתייקרים כתוצאה מהתייקרות מקורות האנרגיה העולמית – יוכל לסייע להתייעלות אנרגטית ולחיסכון כספי ניכר, אך גם יסייע בהפחתה של פליטות גזי החממה ועמידה בדרישות הבינ"ל שנטלה על עצמה מדינת ישראל בוועידות האקלים השונות של האומות המאוחדות".

כהן מסביר כי "המערכת הייעודית לעולמות המלונאות – Schneider Electric EcoStruxure for Hotels, הינה מערכת שמקורה בפלטפורמת ניהול הבניין החכם של החברה, שעברה התאמות ספציפיות לעולמות המלונאות – כולל יכולות לניהול החללים המשותפים, חדרי האורחים, והתממשקות למערכות המלונאיות. המערכת מבוססת חיישנים ובקרים מבוססי טכנולוגיות IoT (אינטרנט של הדברים), 'מח' המעבד את הנתונים המתקבלים מהסנסורים והבקרים, ויכולות אנליטיקה מתקדמות המספקות תובנות בזמן אמת".

עזרא כהן, שניידר אלקטריק (צילום: יח"צ)

עותק של 1600X1200 (2)

התוצאה: בית מלון ירוק

למעשה, במלון סופיה כנרת, מסכם כהן "המערכת מציעה שליטה מלאה על מערכות מיזוג האוויר, מטבח, חדרי קירור, בריכה, מפוחים, תאורת חשמל, ועוד. אלא שהמערכת כוללת גם ממשק של בקרת חדרים ייעודי לעולם המלונאות, שמאפשר ניהול של החדרים ברמת המלון, אך גם הפעלה ברמת החדר על ידי האורח. עוד כוללת המערכת ממשק ייעודי לניהול אנרגיה הכוללת יכולת הפקת דו"חות ואיתור צריכות חריגות. המערכת, שתוכננה על ידינו והוטמעה, הפכה את בית המלון לירוק ובר-קיימא, והיא מאפשרת ניהול אחוד ומרכזי של חלקים תפעוליים גדולים מבית המלון. היא גם מאפשרת חיסכון משמעותי במשאבים ואנרגיה, תורמת בכך להפחתת הפליטות ולשמירה על הסביבה, אלא שהפתרון גם יעיל כלכלית וההשקעה בו מחזירה את עצמה".

מובילים טרנספורמציה דיגיטלית

תאגיד שניידר אלקטריק (Schneider Electric) הצרפתי פעיל ביותר מ-100 מדינות. הכנסות התאגיד בשנת 2021 עמדו על כ-29 מיליארד יורו, ומספר העובדים בעולם עומד על יותר מ-160 אלף. בליבת הפעילות של החברה נמצא המעבר לדיגיטל של תחומי ניהול האנרגיה ואוטומציה בתעשייה, תשתיות, מרכזי נתונים, בניינים ובתים.

בסניף הישראלי של שניידר אלקטריק עובדים כ-140 עובדים. החברה שותפה בהיבטי ניהול האנרגיה בפרויקטים לאומיים, דוגמת שדה התעופה הבינלאומי החדש בתמנע, עיר הבה"דים בנגב, חשמול רכבת ישראל, השדה הסולארי באשלים, ועוד.

בסקטור המלונאות החברה יישמה את הפלטפורמה שלה לעולמות ניהול הבניין החכם וחסכון אנרגטי במספר רשתות בינ"ל, בהן: הילטון (Hilton), מריוט (Marriott), אינטרקונטיננטל (InterContinental), אקור (Accor) והיאט (Hyatt).

לצפייהבסרטון לקוח מלון סופיה כנרת:  https://www.youtube.com/watch?v=X09fE-MCnT4

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...