המדריך לעיצוב בסגנון תעשייתי

כל מה שחייבים לדעת על עיצוב בסגנון תעשייתי
מאת רפאל גורביץ

עיצוב פנים תעשייתי הוא סגנון עיצוב פופולרי וייחודי שהתפתח בהשראת המראה הגולמי והפרקטי של חללים תעשייתיים כמו: מפעלים, לופטים ומחסנים תעשייתיים. הוא צץ בסוף המאה ה-20 ומאז הפך לבחירה עיצובית מבוקשת עבור בתי מגורים וחללי מסחר. בסגנון מובלט היופי של אלמנטים מבניים חשופים תוך שילוב חומרים תעשייתיים.

01

 איך הכל התחיל?

שורשיו עתיקים של העיצוב התעשייתי התחילו לנבוט בתקופת המהפכה התעשייתית, שהחלה בסוף המאה ה-18 ונמשכה עד המאה ה-19. המהפכה התעשייתית סימנה מעבר משמעותי מכלכלה של מלאכת יד לתיעוש וייצור המוני

מדריך לעיצוב תעשייתי

כך זה התחיל……

תקופה זו ראתה התקדמות בתהליכי ייצור, טכנולוגיה ותחבורה, שהובילה להופעתם של מפעלים וייצור בקנה מידה גדול. בעקבות המהפכה התעשייתית, החלו לייצר ביעילות ובעלות נמוכה, מוצרים בקנה מידה גדול. שינוי זה גרם לעיצוב המוצרים להיות סטנדרטיים וקלים לשכפול. יחד עם יכולת הייצור ההמוני, הודגש גם הצד הפרקטי

מדריך לעיצוב תעשייתי

סגנון העיצוב התעשיתי בכל מקום

המעצבים התעשייתיים החלו להתייחס למוצרים כאלמנטים בהם משולבים אסתטיקה ופרקטיקה. צמיחה נוספת הייתה אחרי מלחמת העולם השנייה. כיום, בהשפעת טכנולוגיה מתקדמת וחדירת חומרים חדשים לעולם העיצוב. סגנון העיצוב התעשייתי כולל תחומים רבים: עיצוב פנים, מכשירי חשמל, רהיטים, ואלמנטים אדריכליים ועיצוביים.

02

איך מזהים עיצוב תעשייתי

הכרה בעיצוב תעשייתי כרוכה בזיהוי מאפיינים ואלמנטים ספציפיים האופייניים לסגנון זה. השראה לעיצוב תעשייתי נובעת מהמראה הבלתי מהוקצע של חללים תעשייתיים, ושל חומרי גלם גולמיים מהם מעוצבים פריטים אסתטיים ופונקציונליים. לפניכם כמה מאפיינים שכדאי להכיר כשמנסים לזהות עיצוב תעשייתי:

מדריך לעיצוב תעשייתי

 מראה גולמי

עיצוב תעשייתי מזוהה עם המראה הגולמי והלא גמור של אלמנטים  כמו קירות לבנים או בטון, קורות גלויות, צינורות ותעלות. אלמנטים אלה נותרים לעתים קרובות חשופים או בגימור מינימלי.

מדריך לעיצוב תעשייתי

מתכת ופלדה

השימוש במתכת ובפלדה נפוץ בעיצוב תעשייתי. רהיטי מתכת, גופי תאורה, מדפים ואלמנטים דקורטיביים העשויים מחומרים כמו ברזל, פלדה או אלומיניום.

מדריך לעיצוב תעשייתי

חומרים משוחזרים

עיצוב תעשייתי משלב לעתים קרובות חומרים משוחזרים ושימוש חוזר, כגון: עץ, חלקי מכונות ישנים וחפצים תעשייתיים ישנים, מה שמוסיף לסביבה היבט בר-קיימא וידידותי ומדגיש את הסגנון.

מדריך לעיצוב תעשייתי

עיצוב פונקציונלי ושימושי

עיצוב תעשייתי מתמקד בפונקציונליות ובפרקטיות. רהיטים ותפאורה הם לרוב בעלי עיצוב מינימליסטי ותועלתני, המשרתים את ייעודם ביעילות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

חללים פתוחים

המאפיינים הבסיסים של אולמות תעשייה ישנים ומחסנים הם אולמות גדולים ללא מחיצות. זה מה שהוביל לפיתוח ההגדרה: לופט המאופיין בעיצוב אזורים שונים הכלולים בחלל אחד גדול.

מדריך לעיצוב תעשייתי

תקרות גבוהות

מאפיין נוסף למבני תעשייה ומחסנים הן התקרות הגבוהות והחשופות שמצאו את מקומם בסגנון עיצוב הפנים התעשייתי

מדריך לעיצוב תעשייתי

קווים נקיים וצורות פשוטות

בעיצוב תעשייתי ניכרת העדפה לקווים נקיים, צורות פשוטות, נטולי  קישוטים מורכבים.

03

איזה חומרים משתמשים בעיצוב תעשייתי

בעיצוב תעשייתי מרבים לשלב בין חומרי גלם שונים עם רמת עיבוד בסיסית. בחירת החומרים מושפעת מאלמנטים תעשייתיים ואופן הייצור. אלה משמשים כבסיס לסגנון.

מדריך לעיצוב תעשייתי

מתכת

מתכת היא חומר מרכזי בעיצוב תעשייתי. הוא כולל חומרים כמו: פח, ברזל, פלדה, אלומיניום, נירוסטה ונחושת. בסוגי המתכת השונים משמשים במטרה ליצור: מסגרות רהיטים, עיצוב מכשירי חשמל,  גופי תאורה, מדפים, עמודים וקורת תמיכה וסטיילינג. המראה המסיבי של אלמנטים מתכתיים מתווסף למאפייני הסגנון.

מדריך לעיצוב תעשייתי

עץ

פריטים, כגון: רהיטים, ריצוף חיפוי קירות ואלמנטים עיצוביים, שעשויים עץ טבעי גולמי או עץ ממוחזר, יוצרים ניגודיות למראה המסיבי של המתכת ומוסיף חמימות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

בטון

בטון במראה גולמי הוא חומר יסוד בעיצוב תעשייתי. ניתן להשתמש בו לריצוף, לקירות פנים וחוץ  ולמשטחים, המרקם שלו מוסיף למראה התעשייתי הבלתי מעובד.

מדריך לעיצוב תעשייתי

בריקים

קירות בריקים חשופים הם סימן היכר של עיצוב תעשייתי. המרקם המחוספס והגוונים החמים של הבריקים מוסיפים אופי ועניין ויזואלי לחלל.

מדריך לעיצוב תעשייתי

זכוכית

וכיתבזכוכית משתמשים כדי להוסיף מגע של שקיפות ומודרניות לעיצוב פנים תעשייתי. זה נראה לעתים קרובות בחלונות, בקירות מחיצה ובשולחנות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

עור

ריפודי עור, ושילוב של עור בעיצוב רהיטי עץ ומתכת,  מוסיפים לעיצוב התעשייתי טאץ' של יוקרה ורכות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

ברזל יצוק

ברזל יצוק הוא חומר קלאסי בעיצוב תעשייתי, הנראה לרוב במסגרות רהיטים, מעקות, גופי תאורה ואלמנטים דקורטיביים. המראה המסיבי והחזק שלו משתלב בהרמוניה מלאה בסגנון התעשייתי.

מדריך לעיצוב תעשייתי

פלסטיק

בחלק מהעיצובים התעשייתיים המודרניים, אפשר למצוא שילוב של פלסטיק. מה שמוסיף נופך עכשווי לסגנון.

04

הגוונים והצבעים של עיצוב תעשייתי

הצבעוניות בעיצוב התעשייתי מקורה במראה החללים התעשייתיים והמחסנים.  כלומר, רקע ניטרלי ומאופק שמאפשר לחומרים ולאלמנטים אדריכליים ועיצוביים לתפוס את מרכז הבמה. עיצוב תעשייתי כולל בדרך כלל מגוון מצומצם של צבעים, תוך התמקדות בגוונים ניטרליים וצבעי אדמה, שלעיתים מודגשים באמצעות צבעים כהים ועמוקים.

מדריך לעיצוב תעשייתי

אפור ניטרלי

אפור הוא צבע יסוד בעיצוב תעשייתי. גוונים שונים של אפור, מבהיר ועד פחם, משמשים ליצירת רקע ניטרלי וקריר.

מדריך לעיצוב תעשייתי

גוונים של לבן

צבעים וגוונים לבנים משמשים להוספת בהירות וניגודיות לחלל התעשייתי. הם משלימים את הגוונים האפורים ומשפרים את תחושת הפתיחות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

חום אדמתי

צבעי אדמה, כגון: חום, אדמדם וצהבהב, מוסיפים חמימות ומראה טבעי לעיצוב. בצבעים אלה אפשר להשתמש ברהיטים, בריצוף ובאלמנטים עיצוביים אחרים.

מדריך לעיצוב תעשייתי

שחור

שחור משמש לעתים קרובות כדי ליצור ניגודיות חזקה מול הגוונים הבהירים יותר בחללי פנים תעשייתיים. זה מוסיף עומק ודרמה לעיצוב.

מדריך לעיצוב תעשייתי

כחול תעשייתי

כחול עמוק, המכונה לעתים קרובות "כחול תעשייתי", משמש מדי פעם כצבע לקיר כוח. זה מוסיף מגע עדין של צבע שמשתלב בעיצוב.

מדריך לעיצוב תעשייתי

חלודה

גוונים מתחלפים של  חלודה, מגוונים אדומים, כתומים שנראים לעיתים כשרופים. מחקים את המראה האוטנטי של החומרים התעשייתיים.

מדריך לעיצוב תעשייתי

גוונים מתכתיים

בגוונים מתכתיים, כגון כסף, ברונזה או נחושת, אפשר להשתמש גם באלמנטים שעשויים מחומרים שאינם מתכת.

05

תאורה בעיצוב תעשייתי

כמו בכל סגנון עיצוב גם בעיצוב תעשייתי לתאורה יש חשיבות רבה. תכנון נכון של תאורה יבליט את האלמנטים העיצוביים שיוצרים את הסגנון וגם יתנו מענה פרקטי להתנהלות בחללים המעוצבים בסגנון התעשייתי.

מדריך לעיצוב תעשייתי

נורות חשופות

נורות וחוטים חשופים, במיוחד נורות אדיסון, הן סימן היכר של תאורה בעיצוב תעשייתי. נורות אלו בעלות מראה וינטג' ומפיצות זוהר חם ומזמין, המוסיפות לאווירה התעשייתית.

מדריך לעיצוב תעשייתי

גופים תעשייתיים

גופי תאורה בעיצוב תעשייתי עשויים לרוב מחומרים מתכתיים, כגון: פח, ברזל נחושת ופליז מוברש. מנורות תלויות עם אהיל פח, מנורות צמודות לקיר כפנסי בטיחות, או כאלה להם מראה של  פמוטים, פנסי רכבת  ונברשות עם קנים פריקים שנראים כזרועות עשויות ברזל.

.

מדריך לעיצוב תעשייתי

תאורה ממוקדת

עיצוב תעשייתי שם דגש על פרקטיות, ולכן תאורה ממוקדת חשובה. גופי תאורה עם זרועות מתכווננות או צווארי אווז, משמשים בדרך כלל כדי לספק תאורה ממוקדת עבור אזורי עבודה או משימות ספציפיות.

מדריך לעיצוב תעשייתי

תאורת פסי תאורה

חללים תעשייתיים משלבים לעתים קרובות מערכות תאורה בפסי תאורה תלויים, באמצעותם ניתן ליצור תאורה גמישה ומתכווננת לאזורים שונים או כדי להדגיש אלמנטים אדריכליים או תפאורה ספציפיים.