לקראת פסח: המטבח חוזר למרכז – כך נראה הדור החדש של המטבחים בישראל

ויקטוריה שדה וסברינה מוהדב, מבעלי ומעצבות הבית של מטבחי סמל, מסבירות איך התקופה הנוכחית והחגים מעצבים מחדש את הלב של הבית

עודד סמדר ויקטוריה שדה וסברינה מוהדב

“אנחנו רואות את זה בצורה מאוד ברורה – אנשים מתעוררים בבוקר וכבר חושבים מה יאכלו בצהריים. הכול סובב סביב המטבח,” אומרות ויקטוריה שדה וסברינה מוהדב. “לקראת חג הפסח, ובמיוחד בתקופה המורכבת שאנחנו חווים, הבית חוזר להיות המקום המרכזי – והמטבח עומד במרכזו יותר מתמיד.”

לדבריהן, המטבח כבר מזמן אינו רק חלל פונקציונלי לבישול ואחסון, אלא מוקד של מפגש, אירוח וחיים. “המטבח הוא הלב של הבית – אבל היום הוא גם הרבה מעבר לזה. הוא הרקע של הבית, הוא המרכז.”

“תהליך העיצוב מתחיל מהבסיס,” הן מוסיפות. “אנחנו מתחילות מהחומר. החומר הוא זה שמכתיב את הקו, וממנו נבנה כל המטבח.”

מטבחי סמל, עיצוב דויד קוהן צלם תמיר רוגובסקי (2)
צילום: תמיר רוגובסקי | עיצוב: דויד קוהן

הטבע נכנס הביתה

אחת המגמות הבולטות היא החיבור לחומרים טבעיים. “יש שימוש הולך וגובר בעץ, בשיש טבעי ובאבן – למשטחים, לחיפויים ואפילו לחזיתות,” הן מסבירות. “בתקופה שבה אנחנו יותר בבית, יש רצון להכניס את הטבע פנימה. החומרים האלה נותנים תחושת רוגע ונוחות – והם מספקים מראה על־זמני. חומרים חמים וקרים שיוצרים איזון נכון”

במקביל, הטכנולוגיה מאפשרת היום פתרונות נגישים יותר: “יש חומרים שמדמים עץ ושיש בצורה מדויקת מאוד, לצד טקסטורות חדשות – דלתות דמוי אבן, רטאן, חזיתות תלת־ממדיות ואפילו שימוש בבד. חומרים שמקנים מראה אותנטי וטבעי, אבל עם יתרונות טכנולוגיים.”

מטבחי סמל, עיצוב גלית ששון צלם עידן גור (2)
צילום: עידן גור | עיצוב: גלית ששון

פתוח לאירוח – אבל יודע להיעלם

המטבח החדש משלב בין פתיחות להסתרה. “מצד אחד הוא פתוח לסלון, נשפך לחלל הציבורי ומאפשר אירוח סביב האי. מצד שני, הכול יכול להיעלם: מקררים אינטגרליים, דלתות מתכנסות, אזורי עבודה שלמים שמוסתרים – ובין רגע המטבח הופך למינימליסטי ונקי.”

לדבריהן, גם הכיריים משתנות: “יש היום כיריים אינטגרליות שלא רואים בכלל – הכול חלק ממשטח העבודה. המטבח נראה כמו יחידה אחת רציפה.”

הגישה הזו יוצרת אחידות עיצובית: “הארונות הגבוהים ממשיכים אל תוך הבית, לפעמים גם כדלת מעבר או כחיפוי לקירות הסלון. יש תחושה של חלל אחד זורם והומוגני.”

מטבחי סמל, דיין אדריכלים צלם נמרוד לוי (2)
צילום: נמרוד לוי | עיצוב: דיין אדריכלים

הישראלים רוצים גדול, פתוח וחדשני

לדבריהן, המטבח הישראלי מושפע מהאירופי – אך גדול יותר. “הישראלים אוהבים מרחב. כמעט בכל מטבח יש אי, גם אם זה בא על חשבון חללים אחרים. אם בעבר אי ממוצע היה כשני מטרים, היום הוא מגיע בקלות לארבעה מטרים ואף יותר.”

בנוסף, הישראלים פתוחים לחדשנות: “הם נוסעים, רואים, מושפעים – והעולם נהיה קטן. הישראלי מעז ורוצה את הכי מיוחד. דלתות מתכנסות, מערכות חכמות, מכשירי חשמל נסתרים, ואפילו שילובים לא שגרתיים כמו שני סוגי שיש באותו משטח – אחד פרקטי לעבודה ואחד דקורטיבי.”

מטבחי סמל, עיצוב דויד קוהן צלם תמיר רוגובסקי (5)
צילום: תמיר רוגובסקי | עיצוב: דויד קוהן

תאורה כחלק מהעיצוב

“גם התאורה הפכה לחלק בלתי נפרד מהמטבח,” הן מוסיפות. “יש תאורה בתוך ארונות, מגירות, מזווים ונישות. המדפים עצמם מוארים, ולעיתים מחליפים חיפוי קיר בפרספקס עם תאורה. זה גם פרקטי וגם מייצר אווירה.”

מטבחי סמל, עיצוב יוסי חיין צלם רגב כלף (3)
צילום: רגב כלף | עיצוב: יוסי חיין

המטבח כמרחב שלם

“המטבח גדל לאורך השנים – עם ארונות גבוהים, איים גדולים,  ואפילו מזווים שהם ממש חדר שניתן להיכנס אליו עם עגלות שניתן להוציא החוצה” הן אומרות. “מזווה היום כולל מדפים, מערכות אחסון ולעיתים גם עגלות – זה כבר לא ארון, אלא חלל בפני עצמו.”

מטבחי סמל, עיצוב רונית שיסמן צלם ערן תורג'מן (2)
צילום: ערן תורג'מן | עיצוב: רונית שיסמן
מטבחי סמל, מעצבת נופר קוריאט צלם אבי קבלו (2)
צילום: אבי קבלו | עיצוב: נופר קוריאט
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

int(0) cat: 558prof: 626894