כשהתגוררנו בסביבה של בתים נטולי גדרות, ראינו אותן בבירור, אבל היום נטועות חזיתות הבתים בתוך סבך של עצים, מאחורי חומות של אבן – נחבאות ושלא בצדק. אבל כשנגלית לה חזית – לא ניתן להתעלם ממנה, אפשר לאהוב אותה או לא, לרצות אחת כמוה או לגחך בלב. אבל אי אפשר שלא לשים לב שהחזית היא הפנים והבגד, הרושם הראשוני של הבית. אז יצאנו לבדוק מיהן אותן חזיתות שעבורן שווה לצלצל בפעמון – פעמיים.
הדרמטית המסתורית
שלושה שלישים ארכיטקטוניים מודרניים מרכיבים את החזית הנישאת אל הרחוב ומשווים לבית מראה של היכל דרמטי בן שבעה מטרים. קדמת המגרש משמשת כפטיו המהווה מבואה חיצונית החוצצת בין הרחוב לפנים הבית. מצד אחד מגונן הפטיו על השוהים בבית, ומצד שני יוצר דרמה ועניין לאלה הבאים מבחוץ. אל קירות הבטון המסיביים והאטומים מצטרפת משרבייה ורטיקלית מברזל צבוע לבן, דרכה מציצים כביכול לתוך הבית, והיא זו שמעניקה לבית מראה תלת ממדי וסוער.
אדריכלות: ישראלביץ' אדריכלים. צילום: עודד סמדר
הצנועה והחסודה
מהרחוב נראית פאה צרה שהינה חלק מתיבה מלבנית לבנה, החבוקה בקיר בטון חשוף. אין גדרות אל הרחוב, והשכנים יכולים לומר יפה שלום. פתחים מלבניים בשתי הקומות, מסה של קירות וגינה צנועה לא מעידים במאומה על החזית הדרומית הפתוחה לחצר, שם מתנהלים חייהם של בני המשפחה. בקיץ מצלים עליהם פרגולה וקורת בטון, ובחורף הם נהנים משמש נמוכה החודרת דרך הפתחים.
אדריכלות: עשת אלפרוביץ' . צילום: טל ניסים
ארצישראלית הדורה
פתחי חזית גדולים מכניסים שפע אור לבית ועליהם מכסים תריסי ברזל תכולים במראה של פעם, המצטרפים לחיפוי לבנים במראה השכונות הוותיקות של ירושלים ושל צפת. שני עצי דקל ותיקים מהבית שהיה כאן בעבר נותרו בחזית, מזכירים את בתי הראשונים של פעם.
תכנון ועיצוב פנים: רון שינקין ומזי מיכאל, סטודיו לעיצוב ואדריכלות. צילום: שי אדם
כמו באמריקה
המראה האנגלו סכסי של הבית הוא אינטרפרטציה מקומית לבתים האמריקאיים, במיוחד כשמצטרפים אליהם לייסטים דמויי עץ ו-BAY WINDOW, חלונות בסגנון אותם בתים. פרגולה מרווחת מצטרפת למבנה הר' של הבית ומרבעת אותו, ומשמשת כחלל אירוח מוצלל בעל ריצוף עוטף שמתחיל בפתחי הבית וממשיך לבריכה. עמודי הפרגולה עשויים עץ ונאמנים בצורתם ובצבעם לעמודים הקונסטרוקטיביים שבולטים בבלקון שבקומת המגורים. הם מעוטרים באִמרה המוסיפה ממד מוקפד ואלגנטי, ומעקה ברזל שחור מהווה קונטרסט לחזית הבהירה.
אדריכלות: שירלי דן. עיצוב: רויטל אינדיק. צילום: איתי סיקולסקי
החברותית
הבית הוויקטוריאני מעוצב אומנם עם חזית מודרנית, אבל זהו לא עוד סתם מבנה מגורים, כי אם בית פרטי היוצר דיאלוג עם השכונה. וזו אכן מצטופפת ממש ממול, בבית הקפה השכונתי בלב ליבה של שכונה אוסטרלית ביתית. המילה HELLO, הכתובה בגדול על החזית באמצעות אבנים לבנות, מעודדת תקשורת עם הבניינים ודייריהם ומשתלבת עם ההיסטוריה הארכיטקטונית שמסביב, הכוללת בניינים מסורתיים מהמאה ה-19 ודירות לבנים שטוחות משנות ה-60 וה-70.
דרמה קווין מתוקתקת
מבחוץ מרחפת הקובייה העליונה מעל הקרקע במראה נקי וסימטרי, ויוצרת נדבך דרמטי בזכות חזית שחורה עוצמתית, עמודי תמיכה מברזל, פתחים מאורכים המתוחים לאורך ולרוחב וקיר זכוכית ALL GLASS מרשים לאורך כל קומת הכניסה. משחקי אור נוצרים בזכות כך בכל שעות היממה, ומוסיפים השראה לקונספט הארכיטקטוני הגיאומטרי הא-סימטרי.
אדריכלות: ישראלביץ' אדריכלים. צילום: עודד סמדר
ישראלוביץ הרגו אותי. הכל מושלם אצלהם. וואו.