פלסטיק: פרץ לעולם העיצוב במאה ה-19 ומאז ממשיך להשפיע

לפניכם כל מה שאולי לא ידעתם על הפלסטיק, חומר שהתגלה במאה -19, תוך זמן קצר פרץ לעולם עיצוב ומאז לא מפסיק להתפתח ולהפתיע

תחשבו לרגע איך היה נראה העולם אם לא היו מגלים את הפלסטיק. תסתכלו מסביב, אנחנו מוקפים בפלסטיק. הכול בזכות המצאתו הגאונית של המדען אלכסנדר פרקס, הוא היה הראשון שבשנת 1862 הגה את הרעיון אבל לא הצליח להפוך אותו לחומר גלם בייצור, כי לא היה מספיק עמיד. עשרות, מאות ואולי אלפי מדענים עלו על ההמצאה שלו ופיתחו מאז ועד היום אין ספור מוצרים עשויים פלסטיק כשהם מופיעים תחת שמות שונים כמו: בקליט, ניילון, ויניל, פורמייקה וכל החומרים שמתחילים בהקדמה  'פולי'  כמו פוליאתילן, פוליפרופילן וכדומה. כ ו ל ם  נכנסים תחת מטריה אחת – הפלסטיק. מגוון בלתי נדלה של חומרים סינתטיים וחצי סינתטיים מעשי ידי אדם.

סבך של סיבי פלסטיק מעוצבים כערסל ישיבה

2

בתחתית הסולם

מה גרם לכך שההמצאה הגאונית שבוודאות שינתה את העולם, לא זוכה להוקרה ולמעמד בו זוכים החומרים הטבעיים. א. בגלל שהפלסטיק הוא חומר זול, ומה שזול לא נתפס כיוקרתי. ב. ויותר חשוב מהמחיר, שבתחילה ייצור הפלסטיק התבסס על פסולת של נפט המכילה כמות  עצומה של חומרים רעילים. אתגר נוסף שעמד בפני המדענים והיום יש חומרי פלסטיק שהם אינם רעלים.

טיפ – בבחירת פריטים לעיצוב חדרי ילדים חשוב לשים לב שהן מיוצרים מפלסטיק בלתי רעיל

 

פינת עבודה בחדר ילדים

4
צילום: אורן עמוס | עיצוב: לי-את אשכנזי שף

מבצע חיסול

זה שהפלסטיק לא מתכלה הפך אותו למפגע אקולוגי עולמי, אבל גם כאן באו המדענים לעזרתו ופיתחו שיטות שונות להפיכת פסולת הפלסטיק לחומר גלם ממוחזר. ואף הגדילו ועשו כשפיתוח חומרים פלסטיים מתכלים.

פסולת פלסטיק במתקן למחזור

1

הפריצה לעולם העיצוב

לא כולם זוכרים את מפות הניילון שכיסו את שולחנות האוכל במטבח, אבל כולם מכירים את הפורמייקה, לא המודרנית והמפותחת אלא את הלוחות הצבעוניים, שבשנות ה-60 היו הטרנד אחרי שנים של התכחשות לפורמייקה היא פורצת שוב לעולם העיצוב באמצעות פיתוחים טכנוליים מתקדמים שהוסיפו רבות לאיכות החומר ולמגוון המרקמים והגוונים.. אותו הסיפור אפשר לספר על הטפטים, שבעבר ברובם היו עשויים נייר שבקושי החזיק מעמד, היום בזכות הפלסטיק הטפטים המשולבים בעיצוב מחזיקים מעמד ואף ניתנים לרחיצה.

שני דגמים של טפטים מחפים את קירות הסלון

2
צילום: אלעד גונן | עיצוב: בן רזניאלי

העלאה בדרגה 

מעצב העל קרים ראשיד, הכריז בתחילת דרכו שהוא רוצה להנחיל את יופיו של העיצוב להמונים. הבחירה שלו הייתה…נכון, פלסטיק מאז, מזה עשרות שנים, הוא מפתיע את עולם העיצוב במוצרים, רהיטים ועיצוב פנים של חללים כשהפלסטיק מהווה בהם מרכיב עיקרי

אחת מהפינות במלון פוליהאוז בתל אביב

7
צילום: יעל אנגלהרט | עיצוב: קרים ראשיד

מתחבר לטבע.

הקשר בין פלסטיק לטבע בא לידי ביטוי בעיקר בחיקוי. באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, מייצרים היום אלמנטים עיצוביים רבים שמדמים מרקמים טבעיים. אם זו רצפת פרקט עץ, חיפוי לקירות, עורות של בעלי חיים וצמחייה ירוקה שאינה דורשת השקיה, כולל מרחבי דשא מוריקים.  בנוסף, פותח פלסטיק מתכלה.- ביופלסטיק  –המבוסס על חומרים ביולוגיים. תודות לכך הוא מתכלה וגם נטמע בסביבה שלתוכה הוא מתפרק באופן חיובי ובלתי מזיק.

טיפ – אם בוחרים בדשא מלאכותי שאינו צורך מים, כדאי לשלב סביבו תוספת של צמחייה טבעית חסכונית בהשקייה

עציץ מלאכותי על רקע קיר לבן

6
צילום: אושר גולן | עיצוב: מירית ולד

דשא עשוי פלסטיק סביבו צמחייה טבעית חסכונית בהשקיה

8

רצפת פרקט פלסטיק מדמה עץ טבעי

9

מרקם עור נחש עשוי פלסטיק

7

שם המשחק: פרקטיות

עם כל החסרונות של הפלסטיק, היתרון הכי גדול שלו נעוץ בפרקטיות. זה חומר קל לניקוי, אפשר להשיג אותו בשלל צבעים, גוונים ומרקמים. המשקל שלו יחסית קל והוא מתאים לעיצוב פנים הבית ויותר מזה עמיד למשך שנים כריהוט חוץ, בכול תנאי מזג האוויר. ומחירו לעומת רהיטים עשויים חומרים טבעיים נמוך משמעותית.

טיפ – על המושבים של רהיטי גם מפלסטיק אפשר להניח כריות בד אותן אפשר להכניס הבית כשהן לא בשימוש

כיסאות פלסטיק צבעוניים סביב האי במטבח

5
צילום: ניצן הפנר | עיצוב: מאיה האזרחי

במרפסת פינת ישיבה מפלסטיק

1
צילום: תמר פריפר | עיצוב: אורית אלון
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...