שביל ישראל: בתים ישראליים בהשראת אתרים מקומיים

חומות בריקים בסלון, וילון בד מוקצף, ארונות מטבח מהמעמקים ודלת פנים כאזוב שעל הקיר – נשמע לא הגיוני, אבל בבתים עצמם, שעוצבו כאן, בארץ, מתחולל מופע מדהים של נוף ישראלי שמסביר הכול

חדר שינה בסגנון פרובנסחדר שינה בהשראה צרפתית. עיצוב ואדריכלות: רון שינקין ומזי מיכאל, סטודיו לעיצוב ואדריכלות. צילום: שי אדם

עיצוב בתים, תכנונם ובחירת החומרים והצבעים המרכיבים אותם מתחיל לרוב מהשראה, המהווה את נקודת הפתיחה של הקמתם. לעיתים מושפעים המתכננים מאהבותיהם של הבעלים, לעיתים מתחיל התהליך דווקא מרהיט או מוצר ספציפי, לפעמים בהשפעת הסביבה החיצונית בה הוא ממוקם, וודאי מוכרת הסיטואציה שבה מובאים ניחוחות של חו"ל אל תוך הבית. יחד עם זאת, לפעמים בלי להתכוון לכך, ניתן למצוא בחללי הפנים או בתכנון החוץ של הבית מוטיבים הלקוחים מתוך החיים בארץ ישראל, כאילו היו אלה המדינה ומראותיה שהשפיעו על העיצוב והתכנון. חמישה חללים ביתיים, שעוצבו ביד נאמנה עם שלל חומרים, תצורות וצבעים, נבחרו כתואמים במראם לאתרים בארץ, שכל אחד מכם מכיר.


1. זוהי ארץ ישראל: הכותל המערבי


רחבת התפילה של הכותל המערבי, בה הוא מתנשא לגובה של 15 מטרים, היא החלק הגלוי של האתר בעל החשיבות הדתית, הלאומית וההיסטורית. מיליוני מבקרים מגיעים למתחם מדי שנה, טומנים באבני הגיר התחתונות שלו פתקים, כשמעל ראשיהם מבצבצת צמחיית קירות טיפוסית ירוקה.

הבחירה הביתית: חוויה של כותל בבית אבן

ברובע האמנים של צפת אותר בית אבן ישן, הסובב חצר פנימית בצורת האות ח', ואותו החליטו זוג קבליסטיים שחזרו משהות בת 30 שנה בארצות הברית לשפץ, כדי שישמש אותם בסופי השבוע. "הייתה לו מראה של חורבה, אבל התרשמנו מהסגנון שלו", אומר אדריכל זהר שביט מ"הנקין שביט". בשל מגבלות השטח הוחלט להפוך את החצר לחלל הפנים, שמשמש כסלון, פינת אוכל ומעברים. קירות האבן המקוריים של הבית בן 250 השנה שופצו ושוחזרו, וסקיי לייט מעל קיר האבן המרכזי שנישא לגובה 8 מטרים, שוטף אותו באור ויוצר מראה של קדושה. שביט: "הדיירים ראו חשיבות בתאורה שמשתנה לאורך השעות היום ומאירה את קיר האבן, כאילו היה זה הכותל המערבי. קרבתם לקבלה הובילה את תכנון הבית עם מספרים, כמו 10 מדפי ספרים שמובילים ממפלס הכניסה ועד הקומה העליונה, 7 מנורות פחם שקופה שתלויות במקביל לגרם המדרגות עם כבלים ארוכים המחזקים תחושה של מנורה לצד הכותל ועוד".

שביט ושותפתו האדריכלית עירית הנקין שמרו על מקומה של האבן המקורית כחומר הישן בבית, וחידשו בחומרים חדשים מתועשים, כמו בטון ברצפות, קונסטרוקציות פלדה בגימור חלודה ודלת זכוכית בגוון ירוק טבעי כשהיא מותזת חול, כדי ליצור מראה חצי שקוף וחצי אטום לחדר הרחצה. "לא רצינו לעבוד עם דלתות עץ אטומות והעדפנו זכוכית למקלחת שבקומה השנייה, כדי שתשמש ככלוב אור שמאיר את כל פנים הבניין", מוסיף שביט. "היה להם חשוב שהקיר שמלווה את גרם המדרגות יהיה כמו שעון חול פנימי של הבניין. כשהשמש משנה את התאורה על גבי הקיר, התחושה היא כמו להיות ברחבת הכותל מהבוקר ועד הלילה".

חדר רחצהאדריכלות: הנקין שביט. צילום: אסף פינצ'וק

עיצוב פנים עם אבןאדריכלות: הנקין שביט. צילום: אסף פינצ'וק


2. זוהי ארץ ישראל: שוק מחנה יהודה


הוא מעוז האוהדים של בית"ר ירושלים ומרחב תעמולה של פוליטיקאים בימי בחירות, אבל בעיקר השוק העממי הפתוח, התוסס והצבעוני "מחניודה" הוא היום אחד מאזורי הבילוי המרכזיים בעיר הבירה ויעד תיירותי שוקק חיים עם דוכני מזון וממתקים, ביגוד, תבלינים, פרחים, כלי בית, בתי קפה ומסעדות עממיות.

הבחירה הביתית: כמו חנות של ממתקים 

הבית של מעצבת הפנים אורית שרמן מלא בצבעים שמחים, אופטימיים ואביביים. הקירות, עד גובה 7 מטרים, מלאי באקססוריז בשלל צבעים, המשרים אווירה קלילה ושמחה בלי להעמיס או ליצור כבדות. "אני מאוד אוהבת צבעים ולא פוחדת משום דבר צבעוני מדי, החל מפירות וירקות שמפציעים בכל עונה ועד לאקססוריז ", אומרת מי שדוגלת ב-more is more ויוצאת בימים אלה עם SO Sherman , ריהוט מודולרי מאלומיניום לבית ולמשרד. גם מה שנחבא מן העין ומוסתר במגירות אצלה הוא צבעוני, ומועבר לפרויקטים שלה במיקס & מאץ' שמורכב מטקסטורות וחומרים שונים של אותם גוונים. "כל אדם מביא איתו מטען, כלים, תמונות וזיכרונות משנים עברו, והתפקיד שלי הוא להציג את זה ולהפעיל את הקסם הנכון שיתאים רק לו בביתו ולא ייראה בשום מקום אחר. כאן מפציעה האישיות שלו".

"העושר הצבעוני בביתי מתאים להגדרה של חנות ממתקים", מודה שרמן. "אני אוהבת שווקים, את הבלגן שבהם ואת המיקס & מאץ'. בכל נסיעה לחו"ל אני מבקרת בשווקים, החל משוקי אוכל ועד וינטג' ומלאכות יד. זה מאסט אצלי בכל עיר. גם בסוכריות יש לנו גומי, טופי, סוכריות קשות וסוכריות רכות, וכל זה מתחבר לעושר הטקסטורות האהוב עליי. אפשר לומר שחנות ממתקים זה בדיוק אני".

סלון צבעוניעיצוב: אורית שרמן. צילום: חיים אפריאט  


3. זוהי ארץ ישראל: חומות עכו


אי אפשר לשוטט בעיר העתיקה של עכו ולא להתרשם מיופייה של החומה המקיפה אותה – שריד לתקופה העותומנית. בכניסה לאחד השערים הנושקים לים, בין הסמטאות הצרות, מתנפצים הגלים אל רחבת אבן גדולה, שממנה נישאים חלקי חומה אדירה, וקצף המים מעטר את שפתה.

צילום: לימור קלר

הבחירה הביתית: בריקים בחדר השינה

בבית בגליל המערבי ממוקם חדר השינה בחלל גדול, המציג התחברות לגשמי והארצי באמצעות קירות בריקים, החוזרים ברחבי הבית, ורצפת פרקט – גוונים טבעיים של אבן ועץ. "הגשמיות הזו שבפינת ההתכנסות ליד הקמין מנוגדת לאוורור שמתבטא בחלונות גדולים בחדר, ברוחות החזקות שנכנסות דרכם ובמיסוך של וילונות רכים שסופגים את האור, את הרוח ואת הנוף", מתארת המעצבת נירית פרידמן. "הצבע הכחול חוזר בכל הבית בדומיננטיות, חלק מהחיבור לטבע שבחוץ, לשמיים ולנוף ללבנון שניבט מהפתחים".

"מוטיב הבריקים בצילום של עכו חזק ויש בו אווירה של פתיחות אין קץ, חופש ושקט. מצד אחד עוצמת הקיר, ומצד שני רכות המים מבטאים בעיניי ניגודיות אופטימית יחד עם צבעים טבעיים של כחול ואבן", אומרת פרידמן על הבחירה ומוסיפה כי בחדר שעיצבה נתלו תמונות עם דמויות מעורפלות המקבילות לקצף על פני המים. "יש בצילום משהו חלומי, אינסופי, לא מוגדר ומלא אווירה, וכך החדר והתמונות שבו – מלאי אווירה ומקום שהיית רוצה לטייל בו".

קיר בריקיםאדריכלות: אורי ישכיל, ישכיל קמרי אדריכלים. עיצוב: נירית פרידמן. צילום: סוזי לוינסון


4. זוהי ארץ ישראל: צפת


על פסגות ההרים, ממזרחה הכנרת וממערבה רכס הרי מירון, ממוקמת צפת, בירת הגליל העליון, על סמטאותיה הקטנות והמצוירות, על רוחניותה וגשמיותה ועל הקדושה המרחפת ממנה בשל קרבתה לקברי הצדיקים. בתי האבן העתיקים שבה מספרים סיפורי עבר, ופינות חמד משרות עליה קסם ומושכות מבקרים.

בתים מאבןצילום: Gil Badichi

הבחירה הביתית: אותנטיות ופשטות במושב

בית דו קומתי בעל פתחים קטנים וגג רעפים פשוט במושב בשרון שופץ מן היסוד, וקיבל מראה של ישראל המקורית והאותנטית עם חיפוי אבן, צבעוניות ושימוש בסממנים אדריכליים מובהקים של חצרות פשוטות וקסומות ומרפסת החשופה לחזית הראשית. מזי מיכאל, שתכננה ועיצבה את הבית יחד עם אדריכל רון שינקין, מספרת כי הדיירת ביקשה לשלב במפתחים הגדולים סורגים, אולם כמעצבת שעוסקת בפנג שוואי, העדיפו השניים לתת לכך מענה ויזואלי ופרקטי גם יחד בדמות תריסי ברזל בצבע תכלת, שנועדו למיגון הבית, ונבחרו צבעים וחומרים התומכים בתאריכי הלידה ובפרטי הדיירים. בהשראה הבית הערבי המיתולוגי, בתי הטמפלרים והבנייה בצפת ובירושלים יצרו למבנה חזית שאכן מוכרת לנו מהשכונות הוותיקות של שתי הערים. "השקענו בתכנון מחשבה רבה כדי שהבית יהיה בסגנון קלאסי עם נגיעות מודרניות, שתהיה בו אותנטיות ישראלית ושהוא ישדר פשטות לצד תחכום ולא ינקר עיניים", מספרת מיכאל. "צילמנו חזיתות של בתים מצפת, השתמשנו בבריקים בחוץ, בליבות של הבריקים בחדר השינה, ברהיטים אקלקטיים ובחומרים טבעיים. אפילו הפרגולה המקורית פורקה ושימשה אותנו למטבח חוץ".

בית בעיצוב טוסקניעיצוב ואדריכלות: רון שינקין ומזי מיכאל, סטודיו לעיצוב ואדריכלות. צילום: שי אדם


5. זוהי ארץ ישראל: ראש הנקרה 


לשמורת הטבע בקצה הצפוני של חוף הים התיכון, הנראית כלקוחה מאתרים תיירותיים בינלאומיים, מצוק תלול, חוף ים מפורץ ונקרות מסתוריות בין הסלעים, שהופכים אותה לאחד מאתרי הטבע היפים והעוצמתיים בארץ.

צילום: פיני חמו

הבחירה הביתית: עוצמתיות בכחול ולבן

המשפחה חזרה מאנגליה ושיפצה בית מוזנח במודיעין שיתאים במדויק לצרכיה. באזור המטבח ביקשו ליצור מראה אירופאי קלאסי, נקי ומוקפד, והשתמשו בחזיתות שלייף לק בגוון כחול עמוק קלאסי, רחוק מצעקני, כשחלק מהארונות ממסגרים את החלון, והידיות מפליז מוברש. שיש קררה נבחר עוד לפני שהבית שופץ והונח גם על שידת וינטג' אותנטית שנרכשה ברגע האחרון, והריצוף הוא אבן קרם דה מוס במטבח ופרקט טבעי בשאר הקומה. "רצינו מראה טבעי ונקי ובחרנו באבן משתלבת בארבעה גדלים. לא רצינו מראה כפרי, גס או עמוס מדי", מתארת המעצבת ובעלת הבית קרן גרוס, ששיתפה פעולה עם המעצבת רוני ברטל. השולחן הובא גם הוא מאנגליה, וצורפו לו כיסאות קש בעלי אינטרפרטציה קלילה, שאפשר לראות דרכם ולקבל מראה שלם. "אני מתחברת למראה הטבעי, הנקי והלא מתיימר, שמרשים אותך מהרגע הראשון שאתה רואה אותו", אומרת גרוס על איתני הטבע בראש הנקרה, "זה מראה שנותן לך לצלול בשל היופי הטבעי שלו. גם במטבח אין מוגזם, יותר מדי או העמדות מכוונות. כל הבחירות מדויקות ולכן המראה עוצמתי ולא נמאס אף פעם".

מטבח כחולעיצוב: רוני ברטל, קרן גרוס. צילום: איתי בנית

מרכזית
1 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המטבח הכחול.מדהים. מה הגוון?

בודק...