המדריך לעיצוב פינת אוכל

9 כללים שכדאי להכיר לפני עיצוב פינת אוכל
מאת רפאל גורביץ'

פינה או חדר שמיועדים לארוחות חגיגיות למשפחה ולסועדים נוספים, מהווים אזור פנאי ובילוי נוסף במרחב החברתי, לצד הסלון והמטבח. הצלחת העיצוב של פינת האוכל טמונה באיזון, מראה, יצירת אווירה הולמת ונוחות. להנאתכם והנאת אורחיכם לפניכם כמה רעיונות

01

מיקום פינת האוכל

בבחירת המיקום הנכון לפינת האוכל חייבים להתחשב בשטחו הכולל של המרחב החברתי. כמו כן, יש לקחת בחשבון את תדירות השימוש. אם השימוש נעשה לעיתים רחוקות והשטח לא מאפשר זאת, ניתן לוותר על פינת אוכל ולמקרי השימוש הבודדים אפשר להיעזר בשולחן נייד או קונסולה הנפתחת לשולחן אוכל. אולם, במידה ואתם אוהבים לארח או סתם לאכול סביב שולחם מרווח ריכזנו עבורכם מספר טיפים שחשוב לקחת בחשבון לפני שבוחרים את המקום הנכון

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: אורן וייץ, צילום: אורי אקרמן

בין המטבח לסלון

שילוב של פינת אוכל במרחב החברתי, שבתקופתנו נהוג לעצבו כחלל אחד פתוח ורחב, המקום המתאים לפינת האכול הוא בין המטבח לסלון.  מעין חוליה דו תכליתית, המחברת ומפרידה את המטבח מהסלון. בבחירת אפשרות זו הגדרת שטחה של פינת האוכל מתבצעת באמצעות העיצוב בלבד. לצורך כך חשוב לוודא שהשטח המוקצע לפינת האוכל מספיק גדול להכיל שולחן וכיסאות ושבסביבם יש מרווחים נוחים למעבר.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: לייה סלה, צילום: שי אפשטיין

במטבח גדול

במרחב חברתי מרווח, כשממדי המטבח גדולים ושטחו מוגדר בנפרד מהסלון, אפשר לשלב פינת אוכל גדולה שתשלים למעשה את האזור שמיועד להכנה, האכלה יומיומית וארוחות חגיגיות.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: שרון יגיל, צילום: אורית ארנון

במטבח קטן

כאשר שטחו של המרחב החברתי מוגבל, ובכל זאת לא רוצים לוותר על פינת אוכל, אפשר לעצב שולחן אוכל חגיגי שהוא למעשה המשכו של האי. לצורך ישיבה נוחה בגובה המקובל בפינות אוכל, את המשכו של האי מעצבים בגובה נמוך יותר ויוצרים מעין מדרגה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: מיטל פרינץ וגילי גבאי, צילום: נעכאל שוודרון

בסלון

מהיבט הנוחיות של הגשה בזמן ארוחות חגיגיות, פינת אוכל  שקרובה למטבח זה שיקול נכון, אך אלה שמעדיפים להגביר את תחושת החגיגיות  בפינת האוכל, עשויים לבחור במיקום שהוא מרוחק יותר מהמטבח ומתחבר יותר לסלון המוגדר כאזור בילוי ואירוח.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

במרפסת

מרפסת סגורה, פתוחה או שניתנת לסגירה, זה פתרון נהדר למיקומה של פינת האוכל מבלי לגזול שטח מהמרחב החברתי הפנימי.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: יסכה סטו בורנשטיין, צילום: אורית אלפסי

בכניסה

מבואת כניסה גדולה יכולה לשמש פתרון אידיאלי לעיצוב פינת אוכל, ניתן לבודד אותה באמצעות מחיצה מאוררת או להשאיר אותה גלויה ומזמינה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

חדר

פינת אוכל מוגדרת בשלוש קירות כשצד אחד שלה פתוח למרחב החברתי מאפשר סימון תחומה בצורה מדויקת ועם זאת היא עדיין פתוחה ומתחברת להווי החיים שבמרחב החברתי.

02

 מהו השולחן המתאים?

שולחן האוכל הינו הרהיט המרכזי והקובע בפינת האוכל. צורתו יכולה להיות מלבנית, מרובעת, אליפסה או עגול. גודלו יקבע בהתאם למספר סועדים צפוי ובפרופורציה נכונה לחלל פינת האוכל.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

גודל

בבחירת גודלו חשוב להתייחס לשני גורמים עיקריים: השטח המיועד לפינת האוכל ותדירות הארוחות רבות משתתפים. ככל שהשטח גדול יותר אפשר שלב שולחן גדול, סביבו מספיק מקומות ישיבה למספר הסועדים המיועד. במידה ששטחה של פינת האוכל מוגבל, אפשר לבחור בשולחן קטן, בין ארבעה מושבים לשמונה הניתן להגדלה בהתאם לצרכים מזדמנים.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: ריזק יפרח, צילום: עודד סמדר

צורה

בגדול אפשר לחלק את צורתו של שולחן האוכל לשניים: ריבועי, כלומר מרובע או מלבן, או מעוגל, אליפטי או עגול. יש שמעדיפים שולחנות עגולים שצורתם חברותית יותר כולם מול כולם ונוח לשוחח. ויש המעדיפים מלבניים שיכולים להכיל מספר מקומות גדול יותר. תנאי נוסף לבחירת הצורה הנכונה קשור למבנה החלל שמיועד לפינת האוכל, אם הוא ריבועי או מלבני.

03

חומרים לשולחן פינת האוכל

בבחירת החומרים לשולחן כדאי להתייחס למיקומו, אם הוא בסלון, קרוב למטבח או בחלל מופרד בחלקו מהמרחב החברתי. החומר שיבחר חשוב שיתאים לסגנון העיצוב ועם זאת יש לקחת בחשבון אחזקה וניקוי קל ונוח

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: מורן בר אור, צילום: אודי גורן

עץ

החומר הנפוץ והמקובל ביותר לשולחנות אוכל הוא העץ. עיצובו וגווניו נקבעים באמצעות סוג העץ הנבחר, כגון: אורן, מהגוני, אלון, אגוז אפריקאי וכדומה. בחירת סוג העץ ועיצוב השולחן, מן הראוי שיתאימו  לסגנון עיצוב הסלון ו/או המטבח.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

זכוכית

הבחירה בשולחן עם משטח זכוכית, יכול להתאים לכל סגנון עיצוב, מה שייחד את מראהו של השולחן ויחבר אותו לעיצוב הכולל יהיו הרגליים. הן יכולות להיות מנירוסטה, מניקל, ברזל, או עץ. משטח זכוכית עשוי להוסיף לפינת האוכל תחושה של מרחב ואווריריות.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: אורן וייץ, צילום: אורי אקרמן

אבן

ליצירת מראה יוקרתי אפשר לבחור במשטח עשוי  אבן/שיש, במקרה זה יש לקחת בחשבון שני דברים: אבן מטבעה היא יותר סופגנית דבר שמחייב אחזקה תקופתית ודבר שני זה משקלו של השולחן שיהפוך לכבד יותר ופחות נוח להזזה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

צבע

בהתאמה לגוונים שמופיעים באזורים שונים של המרחב החברתי, אפשר לעצב פינת אוכל צבעונית. זה יכול להיות השולחן ו/או הכיסאות. תוספת של צבע בפינת האוכל תשרה על המקום תחושה עליזה ונינוחה.

לעוד רעיונות לעיצוב פינת אוכל לחצו כאן>>

04

מבנה השולחן

מבנה השולחן ועיצוב צריך בראש וראשונה להיות נוח. הישיבה סביבו צריכה להיות מרווחת עם אפשרות תנועה נוחה להסטת הכיסאות, הפרופורציה נכונה בין גובה השולחן לכיסאות ושיהיה מקום נוח לרגליים.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: ליאת שעיה, צילום: קרין רבנה

עובי

ליצירת מראה מסיבי, שיכול להתאים לסגנונות עיצוב כפריים וקלאסיים, לעובי  המשטח העליון יש משמעות. משטח עבה ומתחתיו רגלים מעוצבות באותה פרופורציה, יוצרים תחושה של מסיביות המעידה על איכות גבוהה ועמידות לאורך שנים. המשטח יכול להיות עשוי מגושי עץ מלאים, או משטח דק יותר וסביבו דפנות המקנות לו את המראה העבה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: אירנה קנצוקר, צילום: איתי בינת

רגליים

המקובל והרגיל ביותר הן ארבע רגלים בכל אחת מפינות השולחן. אפשרות נוספת שמקובלת בעיצוב ניאו-קלאסי, זו רגל מרכזית אחת לרוב מעוצבת שמאימה בעיקר לשולחנות עגולים או אליפטיים. כמו כן קיימים עיצובים מודרניים של רגלים התומכות במשטח העליון ממרכז המשטח. בשולחנות עם רגליים פנימיות חשוב שיהיה מקום לרגליים במרחק של  27-30 ס"מ מקצה השולחן לרגל המרכזית. שולחן עם ארבע רגליים פינתיות יש לוודא שבמרחק בין רגל לרגל המקום מתאים להכנסת הכיסאות מתחת למשטח השולחן.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: רויטל וולף חזן, צילום: דרור מילר

קבוע / נפתח

במידה ובוחרים בשולחן שנפתח שהתאם לצרכים, יש לשים לב לצורת הפתיחה. יש פתיחות בהן צריך לשלב משטחים נפרדים שאינם מחוברים לשולחן ויש אפשרות שהחלקים המיועדים להגדלת השולחן מתוכננים במבנה המקורי שלו, בכך מתבטל הצורך באחסון משטחים שמתווספים. כמו כן חשוב לבדוק את קלות פתיחת השולחן. ודבר נוסף, האם יש מספיק מקום בפינת האוכל להגדלתו של השולחן.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

גובה וגודל

לפני שבוחרים בפינת אוכל חשוב לדעת את מידות השטח המיועד לה. בהתאם לכך מחשבים את רוחבו ואורכו של השולחן, כמו כן יש בקביעת מספר המושבים יש להתייחס לכך המידות המקובלות לרוחב הכיסאות נע בין 50-60ס"מ. תלוי במבנה הכיסא, ללא משענות יד ועד כורסה. כך תחשבו את גודל השולחן בהתאמה למספר מקומות הישיבה. כאשר גובה השולחן נע בין 75-77 ס"מ. בהתאמת עובי המשטח העליון יש להתייחס לרווח בין השולחן לכיסאות שצריך להיות בממוצע  כ- 30 ס"מ.

05

מקומות ישיבה בפינת האוכל

בבחירת מקומות הישיבה  שמקיפים את השולחן חשוב לבדוק את נוחיותם בהתאמה למשך הזמן המקובל בארוחות החגיגיות,  לסגנון העיצוב ולקלות הניקוי.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: חני חכם, צילום: רונן קוק

כיסאות

למקומות הישיבה סביב שולחן האוכל אפשר לבחור בין כיסאות ללא משענות יד, כיסאות עם משענות יד, כורסאות קטנות וספסלים. אפשר לבחור בדגם אחד שיהיה נכון לכל הכיסאות או לשלב ביניהם. לדוגמה: כיסאות עם משענות יד בראש השולחן בלבד. או לאורך צד אחד של השולחן כיסאות ובצד השני לכל אורכו ספסל.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

ספסל

עיצוב ספסל לאורך השולחן יכול להיות פתרון נהדר לתוספת של מקום ישיבה בלתי צפוי, לשימושם של ילדים, וכגורם שמאפשר לגלות מצד אחד את עיצובו של השולחן, אם הוא מיוחד, או כל גורם עיצובי אחד שנמצא מולו. עיצוב הספסל יכול להיות עם או ללא משענת גב ולרוב האו עשוי עץ.

 

06

חומרים לכיסאות פינת האוכל

בבחירת החומר ממנו עשויים הכיסאות אפשר לבחור באותו החומר ממנו עשוי השולחן או לחילופין לשלב כיסאות מוחמרים אחרים.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: הילה אלטר, צילום: אלעד גונן

עץ

חומר מסורתי, מקובל ועמיד, מגיע בדוגמאות שונות מותאמות לסגנונות עיצוב שונים, ממראה כפרי גס וגולמי ועד דוגמאות קלאסיות המיוחדות לסגנונות שונים. בשל המושב הקשה, אפשר להוסיף לכיסאות העשויים מעץ כריות שיוסיפו לנוחות ולמראה. מתאימים לשילוב עם שולחנות עת מעוצבים בסגנון זהה, ולשולחנות עם משטח זכוכית או אבן.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

מתכת

כיסאות מעוצבים מחומר מתכתי שני כיוונים: מודרני מינימליסטי ועכשווי, כשאלה עשויים נירוסטה או מחופים בציפוי ניקל מבריק, ומנגד, כיסאות עשויים ברזל לרוב בצבע שחור. בבחירה של אחד משני הסוגים חשוב לדאוג שברגלי הכיסאות תהיה שכבה או פרט שיגן על הרצפה משריטות.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

קלועים

עשויים קש, נצרים וחומרים טבעיים אחרים מוסיפים לעיצוב מראה כפרי רענן, הם קלים ונוחים לישיבה, גם על המושבים של כיסאות אלה מומלץ להוסיף כריות.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל
עיצוב: בן רזניאלי, צילום: אורן עמוס

פלסטיק

טרנד שנמשך כבר כמה שנים, מאז שהפלסטיק הוכר כאלמנט עיצובי שניתן לשלב אותו בעיצוב פנים, הם כיסאות פלסטיק מעוצבים, שקופים או צבעוניים. המראה המודרני של כיסאות אלה משתלב נהדר בעיצוב מודרני ולעיצוב קלאסי יותר מוסיף נופך של קלילות ועשויות

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

ריפוד

בבחירת הריפוד לכיסאות עם מושבים מרופדים ו/או לכורסאות, שני דברים קובעים, האחד, התאמת הריפוד לסגנון העיצוב, והשני, מהבחינה הפרקטית שהבד, קטיפה או עור, ידחו כתמים ויהיו קלים בניקוי.

לעוד רעיונות לעיצוב פינת אוכל לחצו כאן>>

07

תאורה לפינת האוכל

תאורה נכונה הינה גורם עיצובי הכרחי בפינת האוכל. כמות האור חייבת להציף את השולחן כולו, ללא "איים" מוצלים. עם זאת בהתאם לאווירה הרצויה בפינת האוכל, לאלה המעדיפים בהתאמה לאירוע, אווירה רומנטית יותר, תדאגו לגופי תאורה שניתן לעמעם את אורם. (דימרים)

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

תאורה עילית

מקור האור לפינת האוכל ימצא מעל השולחן. זה יכול להיות תאורה שקועה בתקרה שמכוונת של השולחן ומציפה את כול באור, זה יכול להיות גוף תאורה קבוע בתקרה או משתלשל ממנה ואפשר גם לשלב בין השנייה. במקרה של גוף תאורה היורד מהתקרה יש לשמור על מרחק נכון בין גוף התאורה לשולחן שהוא בין 80-90 ס"מ. למניעת התחממות יתר חשוב להשתמש בתאורת לדים. חשוב להקפיד על פרופורציה נכונה בין גודל השולחן לגודלו של גוף התאורה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

תאורת אווירה

בהתאמה לסגנון העיצוב, אפשר להוסיף לפינת האוכל גופי תאורה מעוצבים, כגון: גופי תאורה צמודים לקיר, בעיצוב מודרני או כפמוטי נרות, תאורה פנימית של ארון המיועד לכלי הגשה ו/או בר משקאות מוסיף המון לאווירה, וכמובן, הקלאסיקה של תוספות תאורת נרות.

08

צבעוניות נכונה

גוונים וצבעים ממלאים תפקיד משמעותי ביצירת אווירה שמשפיעה על  מצב הרוח. בפינת האוכל חשוב ליצור אווירה נינוחה ומעוררת תיאבון, לשם כך חשוב לדעת מראש איך הצבעים עשויים להשפיע.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

אדום

גוונים שונים של אדום מעוררים תיאבון ויוצרים אווירה רומנטית עם אלמנטים של אנרגטיות.  .

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

כחול

משפיע על יצירת אווירה רעננה ושלווה, אך עם זאת ידוע כצבע מדכא תיאבון

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

ירוק

ירוק על כל גווניו, ובעיקר הבהירים יותר ואלה שנוטים לגוון ירוק זית, ידוע בתכונותיו המרגיעות, הירוק עשוי  ליצור אווירת נעימה בעת הארוחה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

צהוב

צבע מואר שמרומם מצב רוח, זה יכול ליצור בפינת  האוכל תחושה עליזה ומזמינה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

בז', אפור

צבעי פסטל שונים ובעיקר הבג' והאפור, יוצרים אווירה נינוחה, רגועה שלווה. השפעת על רמת התיאבון נמוכה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

צבע תקרה

לצורך תיחום פינת האכול הצורה ברורה וליצירת תחושה הרמונית, אפשר להמשיך את צבע הקירות על התקרה. מצד אחד זה כביכול יגביה את התקרה ומנגד יוסיף לתחושת האינטימיות.

09

סטיילינג לפינת האוכל

בהתייחסות לסטייליניג בפינת האוכל יש להפריד בין מצב  קבוע יומיומי לבין זמני הארוחות. בשני המקרים הסטיילינג שישולב בפינת האוכל יוסיף לרמת הפונקציונליות, לעיצוב, למראה ולאווירה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

רעיונות לנגיעות עיצוביות

עגלה ניידת לבקבוקי משקה וכלי זכוכית המשמשת להגשה היא דוגמא לסטיילינג בפינת האוכל המשלב שימושיות ואסתטיקה. גם פריטי נוי בין הספרים במדפים הבנויים על קיר פינת האוכל או מקרר יין עם חזית שקופה ומתקן בצורת דלי על רגל לצינון היין בארוחה.

עוד טאצ' עיצובי אפשר להוסיף עם יצירות אומנות או צילומי משפחה על הקיר, עציצים ושטיח. השטיח חשוב לאקוסטיקה וספיחת קולות רקע מיותרים. ואחרונה חביבה – מראה תלויה על הקיר או מונחת באלכסון על הרצפה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

הרהיט המרכזי

הרהיט המרכזי והגדול שבפינת האוכל הינו מקום אידיאלי לשלב בו סטייליניג. בבחירת הפריטים המתאימים כדאי להתייחס לצורתו של השולחן. לדוגמה: לשולחן עגול מתאים פריט שיוצב במרכזו. זה יכול זרי פרחים טריים ורעננים, פסל, קערה עגולה אן פמוט נרות. על שולחן מלבני אפשר להניח כמה פריטים שיוצרים מרכז מוארך. הפריטים יכולים להיות זהים בצורתם או בעלי שפה משותפת, כמו למשל: שורה  של נרות באותו הגודל או גדלים שונים,  קערות דקורטיביות קטנות מסודרות בשורה, אגרטל פרחים ולידו קערה עם פירות טריים ו/או יצירות אומנות שמדברות באותה שפה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

טקסטיל

עיצוב שולחן הינו תחום רחב ומאוד יצירתי. הבסיס לעיצוב שולחן מתחיל במפת שולחן  או  פלייסמטים (שיכולים להיות עשויים מחומרים שונים) תפקידם להוסיף למראה החגיגי של השולחן וגם לשמור עליו מפני שריטות וכתמים. מפיות בד נתפשות כאלמנט שמוסיף לשולחן נופך אלגנטי יוקרתי. כלים: ליצירת עיצוב מושלם בעת הארוחה כלי האוכל-החרסינה והסכו"ם צריכים להיות מאותו הסוג והמראה. עם רוצים ליצור אווירה עליזה אפשר לבחור בכלים זהים בצורתם אך בצבעוניות רחבה.

המדריך המושלם לעיצוב פינות אוכל

מרכז שולחן

כלי הגשה מעוצבים מוסיפים למראה השולחן הערוך ויחד אתם אפשר להוסיף פמוטים, סידורי פרחים, אלמנטים עונתיים, כמו עלי שלכת בסתיו, חשוב להקפיד שהקישוטים במרכז השולחן יהיו נמוכים ולא יפריעו לקשר עין בין הסועדים.